Gece çekimleri şehir ışıkları, araba farları, sokak lambaları gibi kaynaklar ile çoğunlukla oldukça estetik fotoğraflar ile sonuçlanır. Fakat ne yazık ki düşük ışıkta fotoğraf çekmek gündüz fotoğraf çekmek kadar kolay değildir. Doğru bir teknik bilgi ve belli püf noktalar gerektirir. Ancak hiç korkmanıza gerek yok. Bu yazımızda gece fotoğraf çekerken dikkat etmeniz gereken unsurları ele alarak çok daha iyi fotoğraflara ulaşmanıza yardımcı olacağız.
Gece Fotoğraf Çekmek İçin Gerekli Ekipmanlar ve Püf Noktalar:
1. Hangi fotoğraf makinesi gece çekimi için daha iyi?
Gece fotoğraf çekmek için en önemli nokta enstantane ve diyafram ayarının fotoğrafçı tarafından kontrol edilmesidir. Yani gece fotoğrafları DSLR makine, aynasız makine hatta manuel ayar yapabildiğiniz bir cep telefonuyla dahi çekilebilir.
2. Diyafram, Enstantane ve ISO Ayarları Nasıl Olmalı?
Düşük ışıkta fotoğraf çekerken, doğru pozlama (Pozlama Nedir?) yapabilmek için daha fazla ışığa ihtiyaç duyulur. Bu durumda ise genelde enstantane (Enstantane Nedir?) düşürülerek pozlama süresi uzatılmalıdır. Aynı zamanda diyafram (Diyafram Nedir?) düşürülerek daha fazla ışık elde edilebilir. ISO (ISO Nedir?) ise her zamanki gibi minimum değerde tutulmalı, diyafram ve enstantane ile istenen etki alınamıyorsa ISO yükseltilmelidir.
Bu noktada diyafram, enstantane ve ISO’nun ikincil görev ve etkileri unutulmamalıdır (Diyafram-Enstantane-ISO İlişkisi). Örneğin diyafram düşürüldüğünde, diyafram açıklığı artar bu sebeple bulanık bir arka plan elde ederiz. Eğer fotoğrafımızda bunu istemiyorsak pozlamayı enstantane ve ISO ile kontrol etmemiz gerekir. Bu durumda ise enstantane değeri düşürüldüğünde pozlama süresi artacağı için en ufak hareket dahi fotoğrafta görünecektir. Ya da ISO’yu çok yükseltmek gren oluşumuna sebep olacaktır. Bu sebeple tüm bu bileşenleri değerlendirerek almak istediğiniz etkiye karar verdikten sonra ayarlarınızı yapmanız en ideal sonucu almanızı sağlayacaktır. Önce birkaç deneme yaparak bulunduğunuz ortamın çekim koşullarını denemenizi tavsiye ederim.
3. Beyaz Ayarı
Renklerin insan psikolojisi üzerinde büyük etkisi vardır. Örneğin sıcak tonlar pozitif şeyler çağrıştırırken, soğuk tonlar daha olumsuz hisler verebilir.
Bu noktada sahneniz ile ışık sıcaklığının uyumlu olması gerekir. Bunu ise makinemizde beyaz ayarı ile kontrol ederiz.
Örneğin gün batımında bir fotoğraf çekiyorsanız kelvin değerini yükseltmeniz size daha sıcak tonlar verecektir. Gece ışığında çekim yapıyorsanız kelvin değerini yükselterek daha soğuk tonlar elde edebilir ve gece karanlığını izleyiciye gösterebilirsiniz.
Eğer fotoğrafa yeni başladıysanız ve beyaz ayarı yapmakta zorlanıyorsanız üzülmeyin çünkü artık fotoğraf düzenleme işlemi de oldukça gelişti. Yani fotoğrafınızı çektikten sonra istemediğiniz bir sonuçla karşılaşırsanız, beyaz ayarı ya da pozlama gibi unsurları farklı programlar ile düzeltebilirsiniz.
Fotoğraf düzenlemek için kullanabileceğiniz birçok program var. Birçok fotoğrafçı profesyonel işlemler yapma imkanı sunan Adobe Lightroom’u kullanıyor. Sizde Lightroom’u öğrenmek, fotoğraflarınızı profesyonel ve kapsamlı şekilde düzenlemek isterseniz bu eğitime bakabilirsiniz.
4. Netleme
Düşük ışıkta fotoğraf çekerken manuel netleme yapmanız daha doğru sonuç almanızı sağlayacaktır. Bunun temel sebebi makinelerimizin düşük ışıkta otomatik netleme yapmakta zorlanması ve çoğunlukla istemediğimiz bir noktaya netleme yapacak olmasıdır.
Burada unutmamanız gereken şey kompozisyonunuzu her değiştirdiğinizde yeniden istediğiniz noktaya netleme yapmanız gerektiğidir.
5. Fotoğraf Formatı
Ne tür fotoğraf çekerseniz çekin her zaman RAW formatta çekim yapmak size avantaj sağlar.
Öncelikle makinenizin jpeg formatta çekim yaparken uyguladığı otomatik düzeltmeler ve sıkıştırma işlemi ortadan kalkar. Bu sayede ham ve daha yüksek kalitede bir görüntü elde edersiniz. Bu size düzenleme aşamasında da büyük esneklik sağlar.
Bu noktada çektiğiniz fotoğrafları sonrasında düzenlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bu hem daha doğru hem de daha estetik fotoğraflar elde etmenizi sağlayacak bir adımdır.
6. Nasıl Net Fotoğraf Çekeceğiz?
Düşük ışıkta fotoğraf çekerken genelde enstantane düşürüldüğü için pozlama süresi uzun olur. Bu durumda en ufak hareket dahi fotoğrafın netliğini bozabilir. Bu noktada fotoğrafımızda yalnızca estetik etkiler yaratacak örneğin ışık hareketi gibi hareketleri görmek istiyorsak öncelikle makinemizi sabitlemeliyiz. Burada bir tirpod ile makinemizi sabitleyebiliriz. Aynı zamanda makinemizi sabitlesek dahi deklanşöre basarken bir titreşim yaratırız. Bu durumda ise makinemizin zamanlayıcısını ya da uzaktan kumanda kullanabiliriz.
Commentaires