top of page

Her Fotoğrafçının Sahip Olması Gereken Ekipmanlar

Fotoğrafçılık; fotoğraf makinesi yanında ek ekipmanlara ihtiyaç duyulan bir alandır. Bu ekipmanlar fotoğrafçıya daha iyi fotoğraflar çekmesi konusunda yardımcı olur.


Hangi ekipmana, ne senaryoda ihtiyacınız olacağından emin değilseniz hiç merak etmeyin. Bu yazımızda tek başına bir fotoğraf makinesiyle yapamayacağınız şeyleri yapmanızı sağlayacak, her fotoğrafçıda mutlaka bulunması gereken ekipmanları listeledik:



1. 50 mm f/1.4-f/1.8 Lens

Fotoğrafçılığa yeni başladıysanız muhtemelen makineniz ile verilen kit lensi kullanıyorsunuzdur. Ne yazık ki birçok kit lens, başlangıç için yeterli olsa da çok kaliteli değildir ve size iyi fotoğraflar çekmeniz konusunda yardımcı olmaz.


Makineniz ile uyumlu 50 mm bir lens almanız birçok çekimde işinize yarayacak bir lense sahip olmanızı sağlayacaktır. Lensi satın alırken f/1.4 ya da f/1.8 gibi bir değerde tercih yapmanız ise fotoğraflarınızda daha güçlü bokeh (Bokeh nedir?) ve alan derinliği elde etme imkânı sunacaktır.

Aynı zamanda 50 mm lensin görüş açısı, insan gözüne en yakın açıdır. Bu sebeple 50 mm lens ile çektiğiniz fotoğraflar, başka bir mm değeri ve odak uzaklığında çekmiş olduğunuz fotoğrafa göre, gördüğünüz görüntüye en yakın olanı size sağlayacaktır. Bu sebeple özellikle portre fotoğrafları, sokak fotoğrafları ya da ürün fotoğrafları çekerken 50 mm lens kullanmanız doğru olacaktır.



2. Tripod

Fotoğrafta görüntü netliği inanılmaz önemli bir konudur. Özellikle gece düşük ışıkta fotoğraf çekerken ya da uzun pozlama yaparken enstantane düşürüldüğü için pozlama süresi de daha uzun olur. Böyle bir durumda makineden olacak en ufak titreşim dahi görüntüye yansır ve netliği bozar.


Elimizi titretmeden uzun süre sabit kalmak pek olası bir durum olmadığı için özellikle uzun süreli pozlamalar yapacağınız zaman bir tirpoda ihtiyacımız olur. Bu sayede netlik problemi olmayan mükemmel düşük ışık ve uzun pozlama fotoğrafları çekebiliriz.

Tripod aynı zamanda özellik başlarda daha doğru kadraj ve kompozisyon kurmanızı da kolaylaştırır.

Bu noktada bütçenize uygun olarak makinenizle uyumlu bir tripoda yatırım yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim.



3. SD Kart

Fotoğraf çekerken aslında bir veri üretiyoruz ve bu veriyi saklıyoruz. Bu sebeple fotoğraflarımızı çekerken depoladığımız bu ekipman bizim için çok önemli.


SD kart ile ilgili ilk tavsiyem bilindik markalardan şaşmamanız olacak. Çünkü bazen biraz daha uygun fiyata bulduğunuz bir ürün sizi yarı yolda bırakabilir ve çekmiş olduğunuz fotoğraflarla birlikte çöp olabilir.


İkinci tavsiyem ise okuma ve yazma hızının çok düşük olmamasına dikkat etmeniz olacak. Bu sayede özellikle seri çekim yaparken ya da video çekimlerinde problemsiz bir şekilde kayıt alabilirsiniz.




4. Filtreler

Filtreler temelde, cam veya plastik parçadan üretilmiş, lensin önüne yerleştirilerek kullanılan bir ekipmandır. Merceği korumak, UV ışık yoğunluğunu azaltmak ya da pozlamayı düşürmek gibi farklı amaçlarla üretilirler.


En sık kullanılan birkaç filtreyi kısaca tanıyalım:


UV Filtreler; güneşten gelen ultraviyole ışınlarını engelleyerek fotoğrafa daha doygun renk verir. Fakat çok büyük bir etki yaratmadığı için aynı zamanda lensi toz, kir ve darbeye karşı koruma amaçlı da kullanılır.

UV filtre kullanmak lense ekstra bir cam daha eklemek anlamına gelir ve bu da görüntü kalitesini düşürebilir. Bu sebeple kullanılan filtrenin kalitesi önemledir.


Polarize Filtreler; temel olarak yansımaları engellemek için kullanılır. Gökyüzünün daha koyu fotoğraflamayı mümkün kılar.

Polarize filtrelerin ön kısmında dönen bir halka bulunur. Bu halka çevrilerek, yansımanın ne düzeyde giderileceği, gökyüzünün koyuluğu gibi unsurlar kontrol edilir.

Eğer polarize filtre düşük kaliteli malzemeden üretilmişse köşelerde kararma, renk sapması, gren oluşumu gibi problem olabilir.


ND Filtreler; temelde pozlamayı kontrol etmek için kullanılır. Bu filtreler lense girecek ışığın şiddetini kontrol eder bu sebeple farklı değerlerde üretilir.

ND filtreler yüksek ışıklı ortamlarda çekim yapmayı kolaylaştırır.

Renk Filtreleri; fotoğrafın renk tonlarını değiştirmek için kullanılan filtrelerdir. Bu filtreler günümüzde artık pek kullanılmaz çünkü artık çekim sonrası fotoğraf düzenleme işlemin oldukça gelişmiştir.




5. Yedek Batarya

Özellikle dışarıda yapacağınız uzun süreli çekimlerde çok önemli bir ekipmandır. Çekiminizin yarıda kalmaması için mutlaka makinenizle uyumlu bir yedek batarya edinmenizi öneririm. Bu noktada makine markanızın ürettiği ya da uyumlu üretilen bataryalara bakabilirsiniz fakat çok bilinmeyen bir marka tercih etmemeniz makine sağlığı ve çekim performansı adına iyi olacaktır.


6. Temizlik Kiti

Görüntü netliğinin çok önemli olduğunu söylemiştik. Bu durumu etkileyen bir diğer unsur ise lensinizin kirli olmasıdır. Lensinizde bulunan ufak lekeler makine ekranından göremeyeceğiniz fakat fotoğrafları bilgisayara aktardığınızda fark edeceğiniz üzücü sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu sebeple mutlaka çekime başlamadan önce ilk yapacağınız şey lensinizi temizlemek olsun. Bu işlem için profesyonel ekipmanlar kullanmanız lensinizi çizerek zarar vermemeniz için önemlidir.



İlginizi Çekebilir:


İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page