top of page

Enstantane Nedir?

Enstantane; diyaframdan geçen ışığın sensörde ne sürede kalacağını kontrol eden ayardır. Bu kontrol obtüratör sisteminin açılıp kapanması ile sağlanır. Yani enstantane aslında bir zaman birimidir. 1 saniyenin altındaki değerler 1/2, 1/125, 1/4000 gibi, 1 saniyenin üzerindekiler ise 2, 15, 30 şeklinde ifade edilir.

Deklanşöre bastığınız zaman gelen sesi düşünün; ‘’tık...tık’’. Bu iki ses aralığı ne kadar uzun ise; enstantane o kadar yüksektir ve bu pozlama süresinin de daha uzun olduğu anlamına gelir. Sesler yakın ise enstantane ayarı düşük, pozlama süresi de kısadır.


Enstantanenin Fotoğrafa Etkisi Nedir?

Enstantane fotoğraftaki hareketi kontrol eder:

Enstantane azaldıkça fotoğraf net ve hareketsiz olur.

Enstantane arttıkça fotoğrafta hareket hissedilir. Yalnızca deklanşöre basılan saniye değil, öncesi ve sonrası da görülür.

3 1/100


İlginizi Çekebilir: Pozlama Nedir?


Hangi Senaryoda Nasıl Kullanılır?

Hareketli bir konu, örneğin koşan bir insan, uçan bir kuş ya da bir yarış sahnesi çekerken netlik için 1/125, 1/500, 1/1000 gibi 1 saniyenin altında düşük enstantane değerleri kullanılabilir.



Fotoğrafta hareketi görmek istediğimiz, örneğin araba ışıkları, metro istasyonu ya da akan bir nehir gibi bir sahnede, uzun pozlama yapmak için 1, 3, 5, 10 gibi yüksek enstantane değerleri kullanılabilir.









Gece ya da düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde, ışıktan daha uzun süre yararlanarak pozlama dengesini kurabilmek yüksek enstantane değerleri kullanılabilir.







Fotoğrafın temel prensiplerini öğrenmek ve kendinizi fotoğrafçılıkta geliştirmek isterseniz bu eğitimi incelemenizi tavsiye ederim:







0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page