top of page

Diyafram – Enstantane – ISO İlişkisi

Diyafram, enstantane ve ISO ayarlarının temel görevi; ışık yoğunluğunu ayarlamaktır. Yani bu üçlü ile ‘’pozlama’’ (Pozlama Nedir?) kontrol edilir.


Diyafram; ışığın sensöre ne miktarda ulaşacağını,

Enstantane; diyaframdan geçen ışığın, sensörde ne sürede kalacağını,

ISO ise; sensörün ışığa olan hassasiyeti ve duyarlılık düzeyini kontrol eden ayardır.


İlginizi Çekebilir;


Fotoğraf makinenizin deklanşörüne bastığınızda ışık lens merceğinden içeri girer. Işık merceğe girdikten sonra diyaframa ulaşır. Yapılan diyafram ayarıyla belirlenen diyafram açıklığının izin verdiği düzeyde buradan geçer.


Ardından obtüratör sistemine ulaşır ve bu perde benzeri sistem, enstantane ayarıyla belirlenen sürede açık kalır. Bu sayede ışık bir süre boyunca kamera sensörüne çarpar.



Daha sonra sensör ışığı, yapılan ISO ayarı ile belirlenen sensör hassasiyetine bağlı olarak toplar. Bu şekilde diyafram, enstantane ve ISO birlikte çalışır ve fotoğraf bu adımlar ile oluşur.


Örneğin; çok aydınlık bir ortamda, objektife çok fazla ışık pozlamanın yüksek olmaması için diyafram açıklığı az, enstantane süresi kısa ve ISO düşük olmalıdır. Veya karanlık bir ortamda örneğin gece çekim yaparken, pozlamanın düşük olmaması için diyafram açıklığı fazla, enstantane süresi uzun ve ISO yüksek olmalıdır. Bu ayarların dengesi ile doğru pozlamaya ulaşılır.


Bu noktada diyafram, enstantane ve ISO’nun ikincil görevleri ve etkileri unutulmamalıdır:

Diyafram alan derinliğini, enstantane fotoğraftaki hareketi ve ISO greni etkiler.




0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page