top of page

10 Mobil Fotoğrafçılık İpucu: Fotoğraflarınızı Bir Adım Öteye Taşıyın

Mobil Fotoğrafçılık ilgi alanlarınızdan biriyse 10 madde ile çok daha iyi fotoğraflara ulaşabilirsiniz:


1. Makro Çekimler

Makro çekimlerde genelde konunun net, arka planın ise bulanık olmasını isteriz. (Alan Derinliği Nedir?) Bunun için otomatik mod yerine manuel mod kullanmak ve manuel odaklama yapmak mükemmel iş çıkarır. Güncel telefonlarda makro çekim modu da çoğunlukla mevcuttur fakat manuel modda çekim yapmak kadar esneklik tanımaz.



2. Bokeh Elde Etmek

Güçlü bokehler (Bokeh Nedir?) elde etmek istiyorsanız aynı makro çekimlerde olduğu gibi işi otomatik moda bırakmamalısınız.

Manuel modda, odaklamayı kontrol ederek çok daha güçlü bokeh etkisine ulaşabilirsiniz.




3. Histogram Önemi

Telefondan çekim yaparken çoğunlukla ekran bizi yanıltır. Özellikle fotoğraflara daha sonra düzenlemek için daha büyük bir ekrandan baktığımızda pozlama hatasını fark ederiz. Bunu düzeltmek ise fotoğrafta belli detayları kaybetmemize neden olabilir.

Bu durumu çekim aşamasında önlemek için histogram kullanabilirsiniz. (Histogram Nedir?)




5. Hareketli Obje Yakalamak

Hareketli bir konuyu fotoğraflamak zorlayıcı olabilir. Bu noktada kontrolü ele almak için manuel mod kullanmalı ve enstantaneyi istediğimiz etkiye uygun ayarlamalıyız. Enstantane süresi arttıkça fotoğrafta hareket belirginleşir ve daha bulanık bir görüntü elde edilir. Enstantane süresi kısaldıkça ise görüntü net ve keskin olur. (Enstantane Nedir?)


6. Düşük ışık

Düşük ışıkta çekim yaptığınızda fotoğraflarınızın grenli ya da karanlık çıkması gibi problem yaşıyor olabilirsiniz. (Gece Nasıl Fotoğraf Çekilir?) Bu durumda yapmanız gereken ilk şey enstantane süresini arttırmaktır. Fakat bu durumda pozlama süresi de artacağı için telefonun titrememesi çok önemlidir. Titreşimi önlemek için tripod kullanabilirsiniz.


7.Panorama Fotoğraf

Panorama fotoğraflar özellikle normalden fazla alanı tek karede yakalamak istediğimizde oldukça etkili olan bir teknik. Fakat telefonlarımızın panorama modları ne yazık ki alabileceğimiz en iyi kaliteyi bize sunmuyor. Bu sebeple panorama mod kullanmak yerine kendiniz fotoğraf çekip bunları birleştirerek panorama bir fotoğraf elde etmeniz çok daha profesyonel sonuç almanızı sağlayacaktır.

Bunu yapmak için;

-Telefonunuzu tripoda sabitleyin.

-Geniş açı lens kullanın.

-Her kare diğer karenin yarısı olacak şekilde birden fazla fotoğraf çekin.

-Tüm fotoğrafları photoshop gibi bir program ile birleştirin.


8.Ters Çekim


Çekim yaparken standart bir fotoğraf yerine farklı bir sonuç yakalamak isterseniz açıyı değiştirmeniz yeterli:

-Zemine, yaklaşık 30 cm mesafe kalacak şekilde yaklaşın.


- Telefonu ters çevirerek fotoğraf çekin. Yani kamera yukarıda değil yere yakın olmalı.


-Daha sonra fotoğrafı düzenleyerek döndürün ve düz hale getirin.

Bu yöntem farklı bir perspektif yakalamanın en hızlı ve basit yollarındandır.




9. Enstantane ile Çekim Teknikleri

Telefonlarımızın manuel modunda genelde diyafram sabittir ve yalnızca enstantane ile ISO kontrol edilebilir. Bu noktada enstantane ile uygulayabileceğiniz farklı teknikler vardır: -Uzun pozlama; Enstantane süresi uzatılarak fotoğrafta hareket yakalanır. bu bir araba, bisiklet, yürüyen bir insan, koşan bir köpek olabilir.


-Işıkla Boyama: Enstantane süresi uzun pozlamada ki gibi uzatılır fakat bu sefer hareketi yakalanacak nesne bilinçli şekilde kontrol edilir. Bu noktada telefon ışığı, mum fener gibi farklı kaynaklar kullanılabilir


-Panning: Enstantane 1, 1/10, 1/20 gibi bir değere ayarlanır. Bu teknikte çekim yaparken telefon sabit tutulmaz,. Odağı takip edecek şekilde, bir çizgi üzerindeymiş gibi kaydırarak çekim yapılır. Bu sayede arka planda hareket hissedilirken odakta yani konuda netlik alınır. Panning tekniğini uygulamak biraz pratik gerekecektir.


Farklı çekim teknikleri, fotoğrafçılık türleri, kompozisyon kuralları, fotoğrafın temel prensipleri ve çok daha fazlasını öğrenerek fotoğrafçılıkta kendinizi geliştirmek için ''Kapsamlı Fotoğrafçılık'' Eğitiminden faydalanabilirsin.


10.Çekim Öncesi Manuel Odaklama

Hareketli bir konuyu yakalamaya çalışırken telefonunuz doğru noktaya odaklamayabilir. Doğru odak sağlamak için; aksiyonun ne noktada gerçekleştiğini deneyerek belirleyin. Örneğin bir meyveyi suya düşerken çekmek istiyorsunuz diyelim; önce açıyı ayarlayın ve telefonunuzu sabitleyin. Ardından meyveyi suya bırakın ve yakalamak istediğiniz noktayı bularak netleme yapın ve netliği kilitleyin. Bu şekilde fotoğrafta netlik tam istediğiniz noktada olacak ve odak problemi yaşamayacaksınız.


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page