“Dikey dikdörtgen sütunlarla grafik oluşturmak” anlamına gelen histogram kelimesi dilimize, Yunanca histos ve gramma kelimelerinin birleşimiyle gelmiştir.
Çektiğimiz fotoğraflar piksel adı verilen noktaların birleşiminden oluşmaktadır. Bu noktaların her biri, bir ışık değerine sahiptir. Bu değer 0 ile 255 arasında değişir ve değer arttıkça ışıkta artar.
Histogram ise bize, tüm piksellerin ışık değerlerinin grafiğini göstermektedir. Yatay (x) eksen ışık değeri, dikey (y) eksen ise piksel sayısını ifade etmektedir.
Histogram Okumak
Histogramın gösterdiği en önemli şey; ‘’doğru miktarda ışık doğru süreyle alındı mı'' yani pozlamanın doğruluğudur.
Histogram grafiği soldan sağa en koyu ve en açık tonları gösterir.
Siyah-beyaz fotoğrafa ait histogram
Grafikte soldan sağa doğru ışık değeri 0’dan 255’e doğru artar. 0 noktasındaki yükseklik; fotoğrafın karanlık piksellerini, 255 noktasındaki yükseklik ise patlamış pikselleri göstermektedir.
Renkli fotoğrafa ait histogram
Fotoğraf makinelerinin ekranları pozlama konusunda bizi yanılabildiği için histogram okumayı öğrenmeniz gerekir. Histogram başarılı fotoğraflara ulaşmak için büyük bir rehberidir. Histogram okuyabilmek ve kullanmak, doğru pozlama yapabilmek aynı zamanda doğru fotoğraf işleyebilmek için oldukça önemlidir.
Fotoğrafın temel prensiplerini öğrenmek ve kendinizi fotoğrafçılıkta geliştirmek isterseniz bu eğitimi incelemenizi tavsiye ederim:
Comments