top of page

Mutlaka Bilmeniz Gereken 5 Portre Fotoğrafçılığı İpucu

Portre Fotoğrafçılığı ve Portre Fotoğrafı Nedir?

Portre fotoğrafı kişinin, özünü, kişiliğini ve hikayesini fotoğrafa yansıtmak ile ilgilidir. Portre fotoğrafçılığı ise fotoğraftaki kişinin hikayesini en iyi haliyle yansıtma işidir ve ustalaşması zor alanlardan biridir.

Portre fotoğrafı farklı açılardan ve büst, boydan, yalnızca yüz gibi farklı şekillerde çekilebilir.


Daha İyi Portre Fotoğrafları İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Portre fotoğrafı çekerken her fotoğrafçılık türünde olduğu gibi belli şeylere dikkat ederek daha iyi portrelere ulaşabilirsiniz.


1. Ekipman


Portre fotoğrafçılığında lens kullandığınız makineden yani body'den daha önemlidir. Bunun temel sebebi genelde portrede istenen arka plan bulanıklığı etkisi lens ile sağlanmasıdır.


Güçlü sığ alan derinliği (Alan Derinliği Nedir?) ve keskin görüntü için; geniş diyaframlı, prime lens tercih edilebilir.

Yüz şeklinin bozulamaması için 35-50 mm aralığı portre çekimleri için idealdir.




Bununla birlikte doğru ekipmana sahip olsanız bile nasıl kullanacağınızı bilmeniz, doğru etkiyi almak için önemlidir. Bu da bizi ikinci maddeye götürüyor.


2. Makine Ayarları

Çekim yaparken ortamdaki ışık yeterliyse, grenli bir görüntüyle karşılamamak için ISO'yu arttırmamaya dikkat edin. (ISO Nedir?) Arka plan bulanıklığı portrelerde genelde dikkati yüze çekmek için sıklıkla kullanılır. Eğer sizde bu etkiyi istiyorsanız f/1.4, f/1.8, f/2.8 gibi değerler kullanın. (Diyafram Nedir?)

Portrede bir diğer önemli konu netliktir. Netliğin bozulmaması için enstantane süresini arttırmamaya çalışın. (Enstantane Nedir?)

Tüm bu ayarları doğru bir şekilde yaptıktan sonra bir diğer dikkat etmeniz gereken konu '' doğru odak''

3. Odaklama



Her fotoğraf türünde doğru odağın önemli olması yanında, portre fotoğraflarında ekstra dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Çünkü genelde arka plan bulanıklığı da fotoğrafta mevcuttur ve odak biraz bile bozulsa, sığ alan derinliği olmayan bir fotoğrafa göre çok daha fazla dikkat çeker ve yanlış görünür.

Bu noktada model size dönükse yüze özellikle ilk bakılan yer olduğu için gözlere odaklama yapabilirsiniz. Eğer değilse, 45 derece açıdan ya da yandan görünüyorsa, en yakın göze odaklama yapabilirsiniz.




Şu ana kadar portre fotoğrafçılığında dikkat etmeniz gereken teknik konuları konuştuk fakat fotoğrafçılık teknik ve estetik öğelerin birleşimidir ve iki yönü de beslemek gerekir.


4. Kompozisyon



Üçler kuralı, çizgiler, şekiller, doku, perspektif gibi tüm kompozisyon kuralları portre fotoğraflarını da zenginleştirir.



Burada dikkat edilmesi gereken şey; fotoğrafınıza katacağınız estetik öğelerin ve kompozisyon kurallarının ana konuyu yani modeli öne çıkarması gerektiğidir. Bu sebeple dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtulmak gerekir.








Örneğin; Arka plan-ön plan ilişkisini kullanarak fotoğraflarınızı hızlıca estetik ve dikkat çekici hale getirebilirsiniz.


5. Işık


Işık kullanımı portrede çok önemlidir. Özellikle yüz fotoğraflandığı için sert ışıktan kaçınmak gerekir.


Eğer dışarıda çekim yapıyorsanız ışık kaynağınız güneş gibi doğal ışık olacaktır.


Doğal ışık kullanımı, yapay ışığa göre daha zordur çünkü kontrol imkanı daha azdır. Bu noktada reflektör ve softbox gibi yardımcılar kullanarak ışığı manipüle edebilir ve yumuşatabilirsiniz.







Dışarıda çekim yaparken ışığın en ideal olduğu zaman ''altın saatler'' denilen gün doğumu ve gün batımı saatleridir.





0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page