top of page

Youtube'da Kaliteli Videolar Üretmenizi Sağlayacak 10 Ekipman

Youtube'a başlamayı düşünüyorsanız ya da içerik üretmeye yeni başladıysanız bir süre sonra ekipmana yatırım yapmanız gerektiğini fark edeceksiniz. Bu ekipmanları doğru ve ihtiyaçlarınıza cevap verecek şekilde seçmeniz hem işinizi hızlandıracak hem de daha kaliteli videolar üretmenizi sağlayacaktır.

Kanalınıza hazırlayacağınız her tür içerikte kullanabileceğiniz ekipmanları sizin için listeledik.




1. Işık

Video çekerken kullanabileceğiniz birçok farklı ışık vardır. Bunlar sabit ışık, sürekli ışık, led ışık gibi farklı türlerde olurlar.

Işık seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli şey yüzünüzü parlamış göstermeyecek, yumuşak bir ışık seçmeniz olacaktır. Aynı zamanda çekim alanınıza uygun güçte bir ışık seçmeniz önemlidir.

Bununla beraber dış çekimlerde ışığı yansıtmak için bir reflektöre ya da ışığı yumuşatmak için bir softbox'a ihtiyaç duyabilirsiniz.


2. Mikrofon

Mikrofon seçiminiz yapacağınız çekime göre değişiklik gösterecektir. Örneğin sıklıkla dışarıda çekim yapıyorsanız bir yaka mikrofonu ya da shotgun bir mikrofon dış sesleri mümkün olduğunca az almak için ideal olacaktır. Aynı zamanda deadcat denilen ve rüzgar sesini önleyen aksesuara da dış çekimlerde ihtiyaç duyabilirsiniz.

Evde çekim yapıyorsanız daha esnek tercih yapabilirsiniz. Örneğin; shotgun ve yaka mikrofonu yanında condenser mikrofon ya da bir yayıncı mikrofonu tercih edebilirsiniz.

Mikrofon seçiminde çekim yaptığınız cihaz da önemlidir. Telefon ve fotoğraf makinesi mikrofonları farklıdır ve kullandığınız cihaza uyumlu girişte bir mikrofon tercih etmeniz gerekir.



3. Tripod

Tripod olmaza olmaz bir diğer ekipmandır. Piyasa da hem telefon hem fotoğraf makinesi için kullanabileceğiniz seçenekler mevcuttur. Bu noktada çekim yaptığınız cihazı taşıyan bir ekipman olduğu için özellikle fotoğraf makinesi kullanıyorsanız kaliteli bir ürün tercih etmenizi öneririm. Aynı zamanda tripodun maksimum ağırlık taşıma kapasitesine de dikkat etmenizde fayda var.

4. Gimbal

Gimbal görüntünüzde titreşimi engelleyecek oldukça profesyonel çekimler yapmanızı sağlayacak bir ekipmandır. Özellikle dışarıda kendinizi çekiyorsanız veya detay çekimleri yapıyor, sinematik sahneler istiyorsanız oldukça işinize yarar.



5. Aksiyon kamerası

Farklı sahneler çekmek istiyorsanız aksiyon kamerası ile çekim yapmayı düşünebilirsiniz. Tüm çekimlerinizi aksiyon kameraları ile yapmak çok mümkün olmasa da örneğin dışarıda yapacağınız bir çekimde küçük boyutu ve taşınabilirliği ile yardımcı olabilir.


6. Akıllı Telefon

Yeni içerik üretmeye başlıyorsanız fotoğraf makinesinden önce cep telefonu ile de profesyonel çekimler yapabilir hatta videolarınızı telefon ile düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda akıllı telefonlar fotoğraf makinelerine göre hem boyut olarak daha küçük hem de kullanımı daha kola cihazlardır. Burada seçeceğiniz telefonun kamera özellikleri ve yazılımı oldukça önemlidir.


7. Fotoğraf Makinesi

Eğer uzun vadeli bir yatırım yapmak istiyorsanız, ileride bir makineye ihtiyacınız olacağından eminseniz doğrudan bir fotoğraf makinesine yönelebilirsiniz. Burada özellikle ilk defa fotoğraf makinesi kullanacaksanız ara yüzü ve kullanımı daha kolay marka ve modeller tercih etmenizi öneririm.

Fotoğraf makinesi seçiminde zorlanıyorsanız bu yazıya bakabilirsiniz: Hangi Fotoğraf Makinesini Almalısın?


8. SD kart

Videolarınızı kaydetmek için kullanacağınız SD kart çok önemlidir çünkü belki saatlerce emek harcayarak kaydettiğiniz video burada olacaktır. Bu sebeple bilinen markaları tercih etmenizi öneririm. SD kart alırken okuma ve yazma hızının da yüksek olması hem videonun kaydında problem yaşamamak hem de hızlı veri aktarmak için avantaj sağlayacaktır.

Bununla beraber bilgisayarınızda kart girişi yoksa harici bir kart okuyucuya ihtiyacınız olacak.



9. Bilgisayar

Ne ile çekim yaparsanız yapın bir süre sonra videolarınızı düzenlemeniz gerektiğini fark edeceksiniz. Bunun için kullanabileceğiniz profesyonel programlar var fakat bunların hemen hepsi oldukça fazla güç gerektiriyor. Bu sebeple güçlü bir bilgisayara bir süre sonra mutlaka ihtiyaç duyacaksınız.


10. Taşınabilir Disk

Video çektikçe ne kadar çok depolama alanına ihtiyaç duyacağınız sizi şaşırtacak. Ham video, düzenlerken kullandığınız belgeler, videonun düzenlenmiş hali.. tüm bunlar ciddi bir alan kaplar. Özellikle çektiğiniz video sayısı arttıkça bilgisayarınızın depolama alanı yetersiz gelmeye başlar. Bu noktada hem verilerinizi güvenle saklamak hem de bilgisayarınızı gereksiz yormamak için harici bellek kullanabilirsiniz.

BONUS: Aksesuarlar

Tüm bu ekipmanların yanında ek aksesuarlara ihtiyacınız olacak. Örneğin ekipmanlarınızı taşımak için çanta, mikrofon standı, telefon ya da makinenizin lensini temizlemek için temizlik kiti, arka planı zenginleştirmek için ışık , bitki gibi yardımcılar... Tüm bunları bu listede bulabilirsiniz.





0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page