top of page

Hangi Fotoğraf Makinesini Almalısın?

Piyasada yüzlerce farklı fotoğraf makinesi var ve her birinin avantajları, dezavantajları mevcut. Aynı zamanda günümüzde fotoğraf makineleri video özellikleriyle de pazarlanmaya başladı. Bu kadar seçenek ve faktör arasında hangi fotoğraf makinesinin bizim için en iyisi olduğuna karar vermek de zorlaştı.

Eğer sende karar vermekte zorlanıyorsan hiç merak etme. Bu yazımızda makine almadan önce dikkat etmen gereken şeyleri ve kendine sorman gereken soruları sıraladık.



1. Fotoğraf mı, Video mu veya hem video hem fotoğraf mı çekeceksin?



Bu soruyu başta kendinize sormanız doğru bir eleme yapmanız için önemlidir. Örneğin sadece fotoğraf ya da video çekmeyi planlıyorsanız birçok makineyi daha başlangıçta eleyebilirsiniz.





2. Bütçemiz ne kadar?

Ortalama olarak kendinize bir limit belirlemek seçeneklerinizi sınırlamak konusunda size yardımcı olur. Fakat burada unutmamanız gereken ihtiyacınız olacak aksesuarlara da bütçe ayırmanız gerektiğidir. Yani örneğin makine için bütçeniz 15.000 tl ise bu fiyatta bir makine alarak tümünü kullanmak değil, örneğin %20-25'ini aksesuarlara ayırmanız daha doğru bir dağılım olacaktır.


Peki burada aksesuar derken neyden bahsediyoruz? En temelde aldığınız makinenin kit lensi yoksa ya da bu lens işinize yaramıyorsa bir lense ihtiyacınız olacak.

Bununla berber SD kart, yedek batarya, tripod, filtreler, taşıma çantası gibi ek aksesuarlara da bütçe ayırmanız gerekir.


3. Fotoğraf çekmek için makine alacaklar nelere dikkat etmeli?

a) Ne tarz çekimler yapmayı, ne çekmeyi düşünüyorsun?

Bu soruyu kendine sormanız makine tercihinizin şekillenmesinde büyük rol oynar.

Örneğin bazı makinelerin seri çekim performansı daha iyidir. Eğer spor, aksiyon fotoğrafları çekmeyi düşünüyorsanız bu önemli bir kriter haline gelir. Veya düşük ışık performansı yapacağınız çekimler için önemliyse bunu belirleyici bir kriter haline getirmeniz gerekir.


b) Sensör özellikleri

Alacağınız makineniz sensörü fotoğraf kalitesini de etkileyen önemli bir unsurdur.

Öncelikle sensörün ne olduğunu bilmiyorsanız; görüntünün kaydedildiği hassas yüzey olarak özetleyebiliriz. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise sensör boyutudur.

Piyasada en yaygın kullanılan sensör APS-C ve full frame'dir. Eğer ki bütçeniz varsa full frame bir makine tercih edebilirsiniz çünkü daha büyük sensör:

-Daha iyi düşük ışık performansı,

-Güçlü alan derinliği,

-Daha fazla dinamik aralık ile daha zengin renk sağlar.


c) Megapiksel

Birkaç yıl önceye kadar megapiksel konusu pazarlama stratejisinin çok büyük bir parçasıydı. Fakat günümüzde biliyoruz ki megapikselin görüntü kalitesine ciddi bir etkisi yoktur. Megapiksel görüntünün çözünürlüğünü tanımlar. Bu sebeple bu konuyu öncelik haline getirmek yerine ilk iki maddeye daha çok önem vermenizi tavsiye ederim.


4. Video çekmek için makine alacaklar nelere dikkat etmeli?

a) Kameranın önünde mi olacaksın, arkasında mı?

Video çekmek için makine alıyorsanız ilk sormanız gereken soru bu çünkü bu alacağınız makineyi belirlemek konusunda size ciddi anlamda yardımcı olacak. Örneğin kendini çekmeyi düşünüyorsan, çekim esnasında kendini ve ayarları görmen gerekecek. Bu durumda makinenin dönen bir ekrana sahip olması avantaj sağlayacak. Eğer dönen ekranlı bir makine bize uymuyorsa harici bir monitör için bütçe ayırabiliriz.


b) Mikrofon girişi - Kulaklık çıkışı

Eğer video için fotoğraf makinesi alıyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de mikrofon girişidir. Bunun temel sebebi makinelerin mikrofonlarının kaliteli ses vermemesidir. Özellikle eğer kendinizi çekmeyi örneğin vlog çekimleri yapmayı düşünüyorsanız ses kalitesi oldukça önemli olacaktır.

Kulaklık çıkışı olması ise seste bir problem olup olmadığını anlık olarak kontrol etmenizi sağlar. Böylece videonuzu tamamladığınızda üzüleceğiniz bir hata ile karşılaşmamış olursunuz.


c) Makine sabit mi olacak yoksa elde mi çekim yapacaksın?


Bu özellikle ek ekipman ve aksesuar seçimi, aynı zamanda bütçe dağılımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir konu. Örneğin siz makinenizi sabitleyerek çekim yapmayı düşünüyorsanız bunun için iyi ve videoya uygun bir tripoda ihtiyacınız olacak.


Elinizde çekim yapmayı düşünüyorsanız, titreşimi minimuma indirgemek için görüntü sabitleme özelliği olan bir makineye yönelmeniz doğru olacak. Eğer bütçeniz bu özelliklerde bir makineye yetmiyorsa titreşim engelleme özelliği olan bir lens ya da bir gimbal bakabilirsiniz.





d) Çekim çözünürlüğü ne olacak?


Daha profesyonel çekimler yapmak için 4K çekim yapabilen makinelere yönelmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada atlamamanız gereken şey; bu görüntüyü işlemek için güçlü bir bilgisayara sahip olmanız gerektiğidir. 4K ya da 8K videoyu işlemek 1080p videoyu işlemekten çok daha zordur.



Aynı zamanda yüksek çözünürlükte görüntüleri depolamak da daha problemli olabilir. Bilgisayarınızda çok daha fazla kapasiteye ihtiyacınız olacağı gibi muhtemelen bu alan size bir süre sonra yetmeyeceği için bulut hizmetler ya da taşınabilir diskler almanız gerekecek. Bununla beraber çekim aşamasında da problem yaşamamak için yüksek okuma ve yazma hızına sahip SD kartlara ihtiyacınız olacak.

Bu sebeple yüksek çözünürlükte çekim yapabilen makineye yatırım yapmadan önce bu kriterleri de değerlendirmenizi tavsiye ederim.



5. Fotoğraf Makinesi Türleri, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

a) Kompakt Makineler:

Kompakt makineler; küçük boyutlu, taşıma konusunda avantajlı, fazla bilgi gerektirmeyen ve basit kullanım sunan makinelerdir. Sensör boyutları çoğunlukla aynasız ve DSLR makinelere göre daha küçüktür bu sebeple düşük ışık performansı genelde daha kötüdür. Hemen hepsinde objektif ve flaş gövdeye gömülüdür. Bu sebeple lensleri değiştirilebilen makineler değildir. Özellikle fotoğrafçılığa yeni başladıysanız ve fotoğraf çekmeyi öğrenmek istiyorsanız bu özellikler bir dezavantaj sayılabilir. Bu sebeple eğer ki fotoğrafçılığı öğrenmek ve bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız aynasız ya da DSLR makineye yönelmeniz daha sağlıklı olacaktır.



Eğer ki ISO, diyafram, enstantane gibi ayarlarla uğraşmadan pratik bir şekilde çekim yapmak, her an yanınızda taşıyabileceğiniz bir ürün almak ve hobi amaçlı kullanmak istiyorsanız kompakt makine sizin için uygun olabilir.





b) DSLR Makineler:

DSLR makinelerin içerisinde bir ayna sistemi bulunur. Işık lensten geçtikten sonra 45 derecelik açıyla duran bu ayna sistemine çarpar. Buradan yansıyan görüntü ise vizöre iletilir.

Deklanşöre bastığınızda ise ayna yukarı kalkar ve lensten gelen ışık sensöre ulaşır. DSLR makinelerde fotoğraf bu şekilde oluşmaktadır.



Bu ayna sisteminin dezavantajı; özellikle seri çekim gibi işlemleri yavaşlatması, aynı zamanda makinenin boyut ve ağırlığını arttırmasıdır. Bu sebeple DLSR makineler birkaç yıl önceye kadar en yaygın kullanılan tür olsa da artık yerini aynasız makinelere bırakmış durumdadır.




c) Aynasız Makineler

Aynasız makinelerde isminden de anlayacağınız üzere DSLR makinelerdeki ayna mekanizması bulunmaz. Görüntü vizöre ayna sistemi ile değil elektronik şekilde aktarılır. Bu elektronik vizör, henüz daha fotoğrafı çekmeden, çektiğimizde nasıl görüneceğini birebir şekilde görebilme imkanı sağlar. Aynı zamanda ayna sistemi bulunmadığı için boyut olarak daha küçük ve daha hafif makinelerdir.



Bununla beraber aynasız makineler daha yeni ve güncel makineler olduğu için teknolojileri daha gelişmiştir. Bu sebeple video performansı, ISO başarımı ve netleme konusunda genelde DSLR makinelere göre daha iyidir.





6) Makine karşılaştırma

Bu adımlarla beraber yavaş yavaş size uygun olan makinelerin kafanızda şekillenmeye başladığını tahmin ediyorum. Bu noktada belirlediğiniz makineleri kıyaslayarak daha sağlıklı bir karar vereceğinize eminim. Düşündüğünüz modelleri karşılaştırabileceğiniz, makine özellikleriyle ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz site önerim ise: ''Camera Desicinon''

Aynı zamanda Camera Desicion ile yalnızca makine değil lens kıyaslamaları da yapabilirsiniz.

Siteyi kullanmak ile ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa bu videoya bakabilirsiniz.


Bonus Tavsiye!

Tüm bu aşamaları tamamlayıp seçeneklerinizi daralttıktan sonra yapmanızı kesinlikle önereceğim bir tavsiye;

Arama motoruna almayı düşündüğünüz makinenin marka ve modelini sonuna ''problem'' ya da ''issue'' yazarak arayın. Böylece başka kullanıcıların o makine ile ilgili yaşadığı problemleri görebilir, sizin de yaşayabileceğiniz olası problemleri makineyi almadan analiz edebilirsiniz. Bu şekilde birkaç makine arasında kaldıysanız eleme yapmanız ve daha doğru karar vermeniz konusunda yardımcı olacaktır.



''En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı.”

-Ara Güler


Fotoğrafın temel prensiplerini öğrenmek ve kendinizi fotoğrafçılıkta geliştirmek isterseniz bu eğitime bakabilirsiniz:


















İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page