top of page

RAW Fotoğraf Nedir? Neden RAW Formatında Fotoğraf Çekmelisin?

Fotoğrafçılıkta raw fotoğraf çekimi ve düzenlemesi ( RAW FORMATI ) çok kritik noktalardan birisidir. Fotoğrafçıya birçok avantaj sağlar. Avantajlara detaylı bir şekilde değineceğiz ama önce RAW fotoğraf nedir açıklayalım:

RAW Fotoğraf Nedir?

Fotoğraf makineleri çektiğiniz görüntüleri kaydederken marka ve modele göre değişkenlik gösteren bazı işleme ve sıkıştırma işlemleri uygular. Bunlar JPEG format seçildiğinde uygulanırken RAW fotoğraf işlenmeden kaydedilir. Bu sebeple RAW görüntü ‘’Ham’’ görüntü olarak tanımlanabilir. Raw görüntülerde JPEG formatın aksine ayarlar fotoğrafa yazılmaz, ayrı elementler olarak kaydedilir. Bu sebeple dosya boyutu daha yüksektir. Günümüzde güncel fotoğraf makinelerinin tümü RAW formatı destekler.



10 Maddeyle Neden RAW Çekmelisin?

1. Yüksek Görüntü Kalitesi: RAW çekim yaptığınızda sensörden gelen tüm verileri kaydedersiniz. Bu, fotoğraflarınızın yüksek kalitede olacağı anlamına gelir.

2. Yüksek Parlaklık: Parlaklık seviyesi, siyahtan beyaza geçişlerin sayısı olarak tanımlanabilir. Bu noktada ne kadar çok birime sahipseniz, ton geçişleri o kadar yumuşak olur. JPEG, 256 parlaklık seviyesi kaydeder. RAW ise 4.096 - 16.384 aralığında kayıt yapar! Bu seviyeler "bit" ile ilişkilidir. JPEG, 8bit iken RAW 12 - 14 bit aralığındadır.

3. Geniş Pozlama Ayarı: Bazen


fotoğraf çektikten sonra düzenleme aşamasında fazla ya da az pozlandığını fark edebiliriz. Böyle bir durumda RAW fotoğraf üzerinde pozlamayı düzeltmek daha kolaydır. RAW fotoğraflar, kaliteyi düşürmeden, esnek düzenleme imkanı sunar.

4. Beyaz Dengesi: Bir fotoğraf, JPEG olarak kaydedilmeden önce “white balance – beyaz ayarı” uygulanır ve fotoğrafa işlenir. Sonrasında düzenleme yapıldığında fotoğraf kalitesi düşer. Fakat RAW formatta beyaz ayarı fotoğrafa işlenmez, ayrı kaydedilir. Bu sayede fotoğraf kalitesi düşmeden beyaz ayarı düzenlenebilir.

5. Orijinal Görüntüyü Saklamak: RAW görüntüye düzenleme yapılırken kesinlikle orijinal verilerde değişiklik yapılmaz. Bu sayede istediğiniz noktada fotoğrafın orijinal haline geri dönebilirsiniz.

6. Esnek Düzenleme İmkanı: Yüksek dinamik aralığa sahip olması nedeniyle RAW formatta fotoğraflarda çok daha esnek düzenleme yapılabilir. Aynı zamanda RAW çekimlerde, JPEG’in aksine keskinleştirme işlemi uygulanmadığı için düzenleme aşamasında daha kompleks keskinlik algoritmaları uygulanabilir.

7. Presets- Hazır Ayarlar: Çoğu presets yani hazır ayar RAW görüntülere uygun şekilde hazırlanır. Bu sebeple eğer fotoğraflarınızı pratik şekilde düzenlemek isterseniz kullanabileceğiniz çok daha fazla hazır ayara sahip olursunuz. Aynı zamanda bu presetsler üzerinde daha fazla kişiselleştirme yapabilirsiniz.


8. Renk Uzayı: JPEG formatta çekim yapıldığında, fotoğraf makinesinde belirlenmiş olan renk uzayı kullanılır. RAW formatta çekim yapıldığında ise fotoğraf makinesinin renk uzayı önemli değildir. Düzenleme aşamasında istenen renk profili seçilebilir.

9. Kaliteli Baskı: RAW formatın renk yoğunluğu (bit) çok daha fazla olduğu için baskı alınmak istendiğinde çok daha iyi sonuç verir. Aynı zamanda renk uzayının fotoğrafçı tarafından seçilebilmesi de baskıda doğru renklere ulaşılacağı anlamına gelir.

10. Verimli İş Akışı: Adobe Ligtroom gibi fotoğrafçıların sıklıkla tercih ettiği programlar RAW formatta görüntüleri kolayca işlemek üzerine tasarlanmıştır.



0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page