RAW format fotoğrafçıya birçok aşamada avantaj sağlar. Ancak bunun yanında değerlendirilmesi gereken bazı dezavantajları da mevcuttur.
İlginizi Çekebilir: RAW Fotoğraf Nedir? Neden RAW Çekmelisin?
RAW Formatın Avantajları:
JPEG fotoğrafa sıkıştırma işlemi uygulanırken RAW fotoğraf makinenin kullandığı tüm veriyi sıkıştırmadan kaydeder.
RAW dosyasında, tüm ışık, renk ve kontrast bilgisi ayrı ayrı kaydedilir. Böylece yıllar sonra bile fotoğraf yeniden düzenlenmek istenirse RAW formatında kayıtlı tüm bilgiler geri çağırılarak kullanılabilir.
RAW formatta fotoğraf, JPEG formata göre çok daha yüksek kalite ve renk derinliği sunar.
JPEG fotoğraf 8 bit renk yoğunluğuna sahipken, RAW fotoğraflar 12-14-16 bit renk yoğunluğuna sahiptir. Bu da RAW fotoğrafta çok daha fazla veri alınacağı anlamına gelir.
Fotoğraf makinesi RAW çekimlerde keskinleştirme işlemi uygulamaz ve bu sebeple fotoğrafta kalite kaybı yaşanmaz.
Keskinleştirme uygulanmaması düzenleme aşamasında daha karmaşık keskinlik algoritmaları uygulanabileceği anlamına gelir.
JPEG formatında fotoğraf makinesinde belirlenmiş olan renk uzayı kullanılır fakat RAW formatta çekim yapıldığında renk uzayı önemli değildir. Düzenleme aşamasında istenen renk profili seçilebilir.
JPEG formatta beyaz dengesi bilgisi fotoğraf üzerine işlenir. Sonrasında düzenleme yapıldığında fotoğraf kalitesi düşer. Fakat RAW formatta beyaz ayarı fotoğrafa işlenmez, tüm değerler ayrı elementler olarak kaydedilir. Bu sayede fotoğraf kalitesi veya keskinlik bozulmadan beyaz ayarı düzenlenebilir.
Düşük ışıklı ortamlarda çekim yapıldığında oluşan gren JPEG formatta düzeltilmek istendiğinde fotoğrafta renk, doku, keskinlik gibi birçok kayıp yaşanır. Raw fotoğraf ise bu tür işlemlerde kayıpsız düzenleme imkanı sunar.
Yüksek dinamik aralığa sahip olması nedeniyle RAW formatta fotoğraflarda çok daha esnek düzenleme yapılabilir.
Fotoğrafların baskısı alınmak istendiğinde RAW format daha fazla bit değerine sahip olduğu için çok daha iyi sonuç verir.
RAW Formatın Dezavantajları
RAW formatta fotoğraflar görüntülenmeden önce bir işlem ve dönüşüm gerektirebilir. Bu da iş akışını biraz uzatabilir.
Fotoğraf boyutu daha yüksek olduğu için daha fazla hafızaya ihtiyaç vardır.
Yüksek boyut sebebiyle SD karttan bilgisayara aktarım işlemi de daha uzun sürer ve daha fazla alana ihtiyaç duyulur.
RAW formatta fotoğrafları bilgisayarda işlemek için, JPEG formata oranla daha fazla RAM gereklidir.
RAW dosyalar günümüzde çok daha yaygın hale gelse de hala formatlar standartlaştırılmamıştır. Bu sebeple tüm uygulamalar RAW dosyayı açamayabilir ya da farklı markalarda fotoğraf makineleri birbirinin RAW dosyasını okuyamaz.
Comments