Nedir bu ''Dijital Minimalizm''?
Minimalizm kavramı son birkaç yılda giderek daha popüler hale geldi. Teknolojiye ve teknolojik ürünlere aşırı maruz kaldığımız bu dönemde ise ''dijital minimalizm'' kendinden söz ettirmeye başladı.
Dijital minimalizm aslında minimalist düşünce tarzını dijital yaşama da uyarlamak ile ilgilidir. Digital Minimalism kitabının yazarı Carl Newport felsefesini şu şekilde açıklamıştır;
Dijital Minimalizm: Çevrimiçi zamanınızı, değer verdiğiniz şeyleri güçlü bir şekilde destekleyen az sayıda, özenle seçilmiş ve optimize edilmiş etkinliklere odakladığınız ve ardından diğer her şeyi mutlu bir şekilde kaçırdığınız bir teknoloji kullanım felsefesi.
Yani aslında Newport teknolojik hayatı sonlandırmayı değil, teknolojik alışkanlıklarımızın ve teknolojik ürünlerle olan ilişkimizin sınırladığımız şeylerden oluşmasını ve bir felsefesi olması gerektiğini savunuyor.
Eğer siz de dijital hayatın karmaşasından yorulmuş hissediyor ve bunu sadeleştirmek istiyorsanız, aşağıdaki maddeler size yardımcı olacak.
1. Ekran Sürenizi Kontrol Edin
Dijital minimalizme başlamak için ilk yapılacaklar arasında harika bir adımdır. Ekran sürenizi ölçmek; ölçmediğiniz şeyi yönetemeyeceğiniz için önemlidir. Herkesin yaşam düzeninde kullanması gereken ekran süresi farklıdır bu sebeple şu süreye indirin demek çok mümkün değildir. Ancak ekran sürenizi telefon analizlerinden kontrol ederek ihtiyaç dışı gördüğünüz zamanları kısmayı deneyebilirsiniz.
2. Yattıktan Sonra Ekrana Bakmayın
Mavi ışık uyku düzeninizi ciddi anlamda olumsuz etkiler. Yapılan bir araştırma night shift özelliği açık olsa dahi melatonin yani uyku hormonunu baskıladığını göstermiştir. Araştırma kısaca;
Normal ekranın %23
Night shift açık ekranın %19
Night shift + En düşük ekran parlaklığının ise %12 melatonin hormonunu baskıladığını göstermiştir.
Bu sebeple yatmadan 30-60dk önce telefon kullanmayı bırakmanız uyku kalitenizi arttıracaktır.
3. Bildirimler
günümüzde dikkat dağıtan en büyük unsur sürekli telefonumuza gelen bildirimler. İşimizi kesinlikle çok fazla bölüyor ve bir çoğu gereksiz bildirimlerden oluşuyor. E-mail, hatırlatıcı gibi sizin ya da işiniz için önemli bildirimler hariç bildirimleri kapatmanız iş akışınızı olumlu etkileyecektir.
4. Analog yardımcılara yönelin
Örneğin pomodoro tekniği ile çalışırken süreyi kontrol etmek için telefonu elimize aldığımızda hemen her seferinde dikkatimiz dağılıyor ve kendimizi alakasız bir şeye bakarken buluyoruz. Bunun yerine amacı dışında bir şey yapmayan, fiziksel bir saat kullanırsak bu problem ortadan kalkar. Buna ek olarak not uygulaması yerine not defteri, tabletten okumak yerine kitap, telefondan fotoğraf çekmek yerine kamera, telefondan müzik dinlemek yerine mp3, pikap kullanılabilir. Bu nokta da tabii ki teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor bunu göz ardı edemeyiz fakat bu unsurlardan hangilerinin sizin işinizi kolaylaştırmak yerine engellediğini analiz ederseniz doğru seçenekleri eleyebilirsiniz.
5. İçeriklerinizi kontrol edin
Her ne kadar dijital minimalizmden bahsetsek de sosyal medya platformları doğru kullanıldığında ilham almak için faydalıdır. Burada Instagram, Pinterest ya da YouTube'da kaydettiğiniz içerikleri klasörlere bölmek, artık ilginizi çekmeyen hesapları takipten çıkartmak, gördüğünüz ve ilginizi çekmeyen şeyleri ilgilenmiyorum diye işaretlemek gibi şeyler algoritmanın doğru çalışmasını sağlar. Böylece bu platformları daha amaca yönelik ve verimli kullanabilirsiniz.
6. Telefon Rutini
Sırf sıkıldığınız için telefonu elinize alma alışkanlığını kırmaya çalışın. Bunu hepimiz yapıyoruz ve gerçekten bir amacı olmayan bir girişim oluyor. Kendinize yatmadan önce telefon yok, arkadaşlarımla, ailemle otururken telefon yok, sabah ilk saatlerde telefon yok gibi kurallar koymanız günü ve vaktinizi daha verimli geçirmenizi sağlayabilir.
7. Dijital organizasyon
Yaşam alanımızı düzenlesek de dijital alanımızı düzenlemeyi genelde ihmal ederiz. Bilgisayarımızdaki iş dosyaları, telefonumuzdaki fotoğraflar, ekran görüntüleri, mail kutumuzdaki gereksiz e-postalar gibi şeyleri de düzenlemek ve gereksiz olanları silmek organize kalmanızı sağlar. Aynı zamanda bu işlemleri yapmak daha az belge ile uğraşacağınız için iş akışınızı hızlandırarak size zaman kazandırır.
Comments