top of page

Android Cihazınızda Kapatmanız Gereken 8 Ayar!

Android bir telefona ya da cihaza sahipseniz ve cihazınızın performansından memnun değilseniz mutlaka gözden geçirmeniz gereken 8 ayardan bahsedeceğiz. Bu ayarları kapatarak telefonunuzu hızlandırabilir, pil ömrü arttırabilir, gizliliğinizi koruyabilir ve telefonunuzu daha verimli kullanabilirsiniz.

Öyleyse öncelikle telefonunuzdan ayarlar bölümüne girin ve ilk ayar ile başlayalım:


1. Yakındaki Cihazları Tarama


Bu ayar telefonunuzun devamlı yakındaki cihazları taramasına neden olur. Bu sebeple bu ayarı kapatmak şarj sürenizi ciddi anlamda arttırır.

Kapatmak için:

Ayarlar → Bağlantılar → Diğer Bağlantı Ayarları

Not: Eğer bluetooth gibi herhangi bir bağlantı yapmak istediğinizde cihazı göremezseniz ayarı açabilir bağlandıktan sonra tekrar kapatabilirsiniz.



2. Kullanım ve Teşhis Aracı




Bu ayar kısaca telefonunuzu nasıl kullandığınız ile ilgili genel bilgilerin Google'a ve geliştiricilere gönderilmesine neden olur. Bu ayarı kapatmak pil ömrünü arttırmanın yanında hücresel veriden de tasarruf etmenizi sağlar. Kapatmak için:

Ayarlar → Google → sağ üstten üç nokta → Kullanım ve Teşhis




3. Reklam kişiselleştirme



Bazen kendi aranızda konuştuğunuz ya da web'de aradığınız şeylerin telefonunuza bir süre sonra reklam olarak çıkması durumunu tahmin ediyorum ki yaşamışsınızdır. Gördüğümüz reklamların analizleri yapılarak kişiye özel reklam gösterebilmek için kişisel birçok verimiz toplanır. Eğer devamlı aradığınız şeylerin reklamlarını görmekten sıkıldıysanız bu ayarı kapatabilirsiniz:

Google → Reklamlar → Reklam Kişiselleştirmeyi Kapat ya da Reklam Kimliğini Sil






4. Doğruluğu İyileştir





Bu ayar konum servislerinin daha doğru çalışması için geliştirilmiştir fakat pil ömrünü azaltır.

Wi-fi ve bluetooh olarak iki izin açıktır ve bu izinler wi-fi ve bluetooth kapalı olsa bile konum servislerinin kullanmasına izin verir. Bunlar kapatıldığında gps çalışmaya devam eder ve konum servislerinde problem yaşamazsınız.

Kapatmak için:

Ayarlar → Konum → Konum Servisleri → Doğruluğu İyileştir






5. Konum Geçmişi



Google konum geçmişi, bulunduğunuz tüm konumların verilerini saklar. Eğer bu işinize yarayan bir özellik değilse ve bu tarz özel verilerin kaydedilmesinden hoşnut değilseniz kapatmanızı tavsiye ederim.

Kapatmak için:

Ayarlar → Konum → Konum Servisleri → Google Konum Geçmişi




6. Arka Planda Veri Kullanımı






Bunu özellikle belli uygulamalar için kısıtlamanızı tavsiye ederim.

Uygulama listesine ulaşmak ve ayar yapmak için:


Ayarlar → Uygulamalar → İstediğiniz Uygulama → Mobil Veri → Arka planda veri kullanımına izin ver ihtiyacınız olmadığını düşündüğünüz her uygulama için bu işlemi yapabilirsiniz. Böylece hücresel veri kullanımınızı ve pil ömrünüzü iyileştirmiş olacaksınız.




7. Bilinmeyen uygulamaları yükle





Bilmediğiniz bir geliştiriciden bir uygulama yüklediğiniz ve pop up'lara maruz kaldığınız olduysa bu ayarı kontrol etmeniz işinize yarabilir.

Ayarlar → Uygulamalar → sağ üstten üç nokta → Özel Erişim → Bilinmeyen Uygulamaları Yükle

herhangi bir uygulamanızın bu izni açıksa mutlaka kapatmanızı öneririm.







8. Arka planda çalışan uygulamalar Bu ayar telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile arka planda çalışan uygulamaları kontrol etmenizi sağlar. Bunun için öncelikle ayarlardan geliştirici modu aktifleştirilmelidir.

Ayarlar → Telefon Hakkında → Yazılım Bilgileri → Yapım Numarasına 7 defa tıklayarak geliştirici modunu açın.

Ardından Ayarlar → Geliştirici Seçenekleri olarak yeni bir ayar göreceksiniz. Buradan arka plan kontrolünü bulun ve istemediğiniz uygulamalar varsa kaldırın.

Geliştirici modunu kapatmak için: Ayarlar → Geliştirici Seçenekleri → Açık seçeneğini Kapalı hale getirmeniz yeterli.









0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page