top of page

Yansıma Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Fotoğraflarınızı çok daha estetik hale getirerek yansımalar birçok farklı yöntemle kompozisyonunuza dahil edebileceğiniz öğelerdir.

Henri Cartier-Bresson'un 1932'de çektiği ikonik eseri, fotoğrafta yansıma kullanımının ilk ve başarılı örneklerinden biridir. Bresson aynı zamanda bu fotoğrafıyla fotoğrafçılığa ''karar anı'' kavramını da katmıştır.












Fotoğrafı incelediğimizde ilk göze çarpan şeyin yansıma unsuru olduğunu görebiliriz. Bu yansıma fotoğrafa bir simetri katarak kompozisyonu zenginleştirmiştir. Birkaç saniye önce ya da sonra deklanşöre basılsaydı bu etkiyi almak mümkün olmayacaktı. Bu da az önce söylediğimiz fotoğrafta ''karar anı'' yani kritik anı özetlemektedir.




Peki fotoğrafta yansımaları nasıl kullanabiliriz?

1. Su Birikintileri

Yansıma kullanımında en sık karşımıza çıkan örneklerden biri su birikintileridir. Özellikle yağmurlu bir havadan sonra yansıma elde edebileceğiniz birçok kaynak ortaya çıkar. Dışarıdayken biraz çevrenizi inceleyerek ve seçici yaklaşarak mükemmel yansımalar yakalayabileceğiniz birikintiler bulacağınıza eminim. Aynı zamanda yansımaya bina siluetleri gibi unsurlar katarak zenginleştirebilirsiniz.









Su birikintisiyle çalışırken net bir yansıma için dikkat etmeniz gereken en önemli şey suyun dingin ve hareketsiz olmasıdır. Bu şekilde belirgin yansımalar elde edebilirsiniz. Yaratıcı etkiler isterseniz su birikintisini hareketlendirerek de denemeler yapabilirsiniz.







2. Camlar













Bina camları, mağaza vitrinleri, araba, otobüs, metro pencereleri... hepsi fotoğrafınıza yansıma katman için kullanabileceğiniz unsurlardır. Biraz incelediğinizde şehrinizde, sokaklarınızda çok daha fazlasını bulacağınıza emin olabilirsiniz.



Camın yansıtıcı özelliği yanında geçirgen özelliğe de sahip olduğunu unutmayın. Camın arkasındaki bir objeyi ya da kişiye de kompozisyonunuza bu şekilde dahil ederek zenginleştirebilirsiniz.

3. Gözlük





Örneğin doğada çekim yapıyorsanız ve etrafınızda yansıma kullanabileceğiniz bir cam yüzey bulamıyorsanız gözlük camınızı yansıma yakalamak için kullanabilirsiniz.


Gözlük kullanarak yansıma yaratırken, gözlüğün konumunu rahatlıkla değiştirebildiğiniz için kompozisyon konusunda daha da özgür olursunuz.


Gözlüğü modelinizin yüzünde ya da bir yere koyarak fotoğrafınıza dahil edebilirsiniz.








4. Lensball






Lensball kolay ve ekonomik şekilde bulabileceğiniz bir aksesuardır. Temel olarak cam küre şeklinde bulunur.


Fotoğraflarınızda kompozisyonunuzu zenginleştirecek bu ekipman oldukça küçük boyutlu olduğu için çekim yapacağınız her an taşıyabilir ve her yerde kullanabilirsiniz.







5. Metal Yüzeyler







Araçlar, alüminyum çerçeveler, bina kaplamaları gibi parçalar güzel yansımalar yakalayabileceğiniz bir diğer materyaldir.


Metal yüzeyin temiz ve tozsuz olması yansıma etkisini arttıracağı için dikkat edilmelidir.








6. Işık




Şehir ışıklarını ya da kendi kullanacağınız ışık kaynaklarını hem yansıma yakalamak hem de yansıma etkisini güçlendirmek için kullanabilirsiniz.

Fakat burada şunu belirtmek gerek; ışık ile yansıma yakalamak cam yüzey ya da su birikintisine göre daha zor olabilir. Yine de pes etmeyip denemeler yaparak ideal yansımalara ulaşabilirsiniz.






7. Ayna

Yansımayı fotoğrafınıza dahil edebileceğiniz en kolay yüzey tahmin edebileceğiniz üzere aynadır. Diğer kaynaklarda yansıma etkisi daha belirsiz olurken aynı görüntüyü net olarak yansıtacaktır. Burada düz bir şekilde ayna kullanmak yerine yaratıcı denemeler yapmanızı tavsiye ederim.



















0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page