top of page

Silüet Fotoğrafı Nedir? Nasıl Çekilir?

Silüet Fotoğrafı Nedir?

Silüet fotoğrafları oldukça estetik kareler yakalayabileceğiniz, birçok fotoğrafçının sıklıkla kullandığı bir çekim tekniğidir. Normalde ışık yönü objeyi aydınlatacak şekilde kullanılırken silüet fotoğraflarında ışık kaynağı arkada olduğu için oldukça farklı bir etki yakalanır. Kompozisyon birçok ayrıntıdan kurtularak yalınlaşır böylece sadeliğiyle oldukça etkileyici sahneler ortaya çıkar.

Silüet Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Silüet fotoğrafı çekebilmek için öncelikle çekim mantığını bilmek gerekir. Normal bir fotoğrafta ışık kaynağı konuyu aydınlatır pozlama konuya göre yapılır. Silüet fotoğrafında ise ışık kaynağı genelde konunun arkasındadır ve pozlama bu noktaya göre yapılır. Böylece konu normalden az pozlanmış olur ve silüet etkisi yakalanır.


Diyafram Ayarı Nasıl Olmalı?

Silüet fotoğrafı çekerken, istediğiniz etkiyi alabilmek için manuel mod kullanmanız gerekir. Silüet fotoğraflarında konuda detay olmayacağı için ideal netlikte alan derinliği almak adına kısık diyafram kullanmanız önemlidir. Bu noktada sahnenize göre f/8 ve üzeri bir değer kullanabilirsiniz.


Ne Zaman Çekim Yapabiliriz?

Silüet fotoğrafları özellikle gün batımı renkleri ve etkileriyle birleştiğinde ekstra güzel sonuçlar alabileceğiniz bir tekniktir. Bu noktada sabah erken, güneşin doğduğu saatleri ya da gün batımını değerlendirmenizi öneririm. Fakat bu demek değil ki silüet fotoğrafı yalnızca gün batımı ya da gün doğumunda çekilebilir. Yapay bir ışık kaynağı kullanıyorsanız günün her saatinde silüet fotoğrafı çekebilirsiniz.


Kompozisyon Nasıl Olmalı?

Güçlü silüetler yakalamak istiyorsanız kompozisyon konusuna da önem vermeniz gerekir.

Öncelikle konunun arka plandan ayrışması önemlidir. Bunun için konunun konumlandırmasına, renk farklılığına ve arka planın kalabalık olmamasına dikkat edebilirsiniz.

Birden fazla objeniz varsa birbirlerinden ayrışması için aralarında mesafe bırakmanız daha iyi sonuç verecektir.

Bunlarla beraber konunuzun kadrajda kapladığı alanı da tasarlamanız iyi olacaktır. Eğer dikkati konuya toplamak istiyorsanız büyük, arka planla birlikte konu tamamlayıcı bir görsel yaratsın istiyorsanız daha küçük fotoğraflayabilirsiniz.



İlginizi Çekebilir:




0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page