top of page

Saturation ve Vibrance nedir? Ne Ä°ÅŸe Yarar?

Fotoğraf ve video düzenleyen herkesin bilmesi gereken saturation yani doygunluk ve vibrance yani canlılık ne işe yarar? Farkları nedir? Fotoğraf ve videoya nasıl etki eder?



Doygunluk - Saturation Nedir?

Doygunluk görüntülerdeki renklerin yoğunluğunu ifade etmektedir. Doygunluk arttıkça renkler daha yoğun ve canlı hale gelirken doygunluk tamamen kısıldığında ise renkler siyah-beyaz hale gelecektir.

Aynı zamanda doygunluk ayarı görüntüdeki tüm renklere etki etmektedir. Yani doygunluk arttırıldığında veya azaltıldığında görüntüdeki tüm renklerin yoğunluğu artar veya azalır.

İlginizi Çekebilir: Doygunluk - Saturation Nedir?

















Canlılık - Vibrance Nedir?

Vibrance, doygunluğun akıllı hali olarak tanımlanabilir. Hassas renk düzenlemeleri için geliştirilen bu araç; öncelikle görüntüdeki doygunluğu yüksek renkler yerine doygunluğu düşük olan renkleri etkiler. Ardından renklerin yoğunluğu eşit seviyeye geldiğinde tümü eşit oranda artar. Aynı zamanda bu akıllı araç cilt tonlarına aşırı müdahale etmeyerek doğallığı bozmaz. Böylece görüntüler çok daha doğal ve eşit görünür



Saturation ve Vibrance Farkı:

Doygunluk ve canlılık arasındaki temel fark;

Doygunluk matematiksel formüller ve bilim yoluyla hesaplanabilirken, canlılık aslında bir kavram olarak vardır ve ölçülemez.

Doygunluk veya canlılık arasındaki en belirgin fark, canlılık ayarı renklerin aşırı doygun hale gelmesini önler. Özellikle sahnede insan olduğunda canlılık ayarı tercih edilmelidir çünkü doygunluk arttıkça cilt tonlarının doğallığı bozulur.

Doygunluk ve Canlılık Ne Zaman Kullanılmalı?

Canlılık ve doygunluk, fotoğraf veya videonuzun gereksinimlerine göre bir arada kullanılabilir.

Görüntüdeki tüm renkler donuk görünüyorsa, renklere genel bir yoğunluk vermek için doygunluk ayarlanabilir. Eğer farklı renk yoğunlukları veya cilt tonları gibi doygunluğa karşı çok hassas alanlar varsa, titreşim en iyi seçenektir.


































0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page