''Hangi mikrofonu almalıyım?'' diye soruyorsanız, bu konuda kararsızsanız, değerlendirmeniz gereken 6 başlığı bu yazıda bulabilirsiniz.
1. Kullanım Amacı
Mikrofon seçimi yaparken öncelikle kullanım amacına uygun bir model seçmek önemlidir.
Örneğin, stüdyo kayıtları için kullanılacak bir mikrofon ile canlı performanslar için kullanılacak bir mikrofon farklı özelliklere sahip olabilir. Aynı zamanda podcast kaydetmek, vlog çekmek, oyun yaını yapmak veya YouTube gibi bir sosyal medya platformuna içerik üretmek için kullanılacak mikrofonlar da farklıdır. Bu nedenle, öncelikle mikrofonun kullanım amacının belirlenmesi gerekir. Bu filtreleme sayesinde uygun bir model seçmek daha kolay olacaktır.
2. Ek Kullanım Özellikleri
Kullanım amacı belirledikten sonra tercih edeceğiniz mikrofonun kullanım senaryonuzda size avantaj sağlayıp sağlamadığını da değerlendirebilirsiniz.
Örneğin;
Youtube videoları çekmek veya oyun yayınları yapmak için ise USB ile tak çalıştır şeklinde pratik mikrofonlar tercih edilebilir. Aynı zamanda üzerinde mute tuşunun bulunması sesi hızlıca kapatmanız gereken bir durum olursa avantaj sağlayabilir. Bununla beraber mikrofonun standıyla beraber satılması veya uyumlu stand seçeneğini olması da önemli bir kriterdir.
Eğer vlog veya belgesel gibi dışarıda bir çekim yapılacaksa; uygun fiyatlı kablolu bir yaka mikrofonu veya daha profesyonel, kamera üzerine takılan shotgun mikrofonlar tercih edilebilir.
Aynı zamanda kablosuz mikrofonlar da hem dışarıda hem evde yapacağınız çekimler için kolaylık sağlayan ürünlerdir. Kadrajda görünmez, uzak mesafelerden de sesi alır ancak şarj edilmesi gerekir. Bu noktada pil kullanım süresi önemli bir kriterdir.
3. Mikrofon Tipi
Mikrofonlar farklı tiplerde satışa sunulur. Bir mikrofon dinamik, condenser veya ribbon tipinde olabilir.
Dinamik mikrofonlar; yüksek seviyelerdeki ses şiddetlerine, darbelere ve neme karşı diğer mikrofonlara göre daha dayanıklı bir mikrofon tipidir. Ses daha vurguludur ve genelde canlı performanslarda kullanılır.
Condenser mikrofonlar; ses kalitesiyle ön plana çıkar. Alt ve üst frekanslara çok duyarlıdırlar. Genelde stüdyo kayıtları ve podcastler için kullanılır. Evde çekilen YouTube videoları içinde iyi bir tercih olabilir. Ribbon mikrofonlar ise; oldukça hassas mikrofonlardır. Doğal ve sıcak bir ses kaydı sunar. Genellikle enstrüman kayıtları için kullanılır.
4. Mikrofon Türleri
Çok Yönlü - Omnidirectional: Mikrofonun her yönünden gelen sesleri yakalar ve tüm sesler net bir şekilde duyulur.
Cardioid: Mikrofon yalnızca önden gelen sesi alır ve çoğu dış sesleri filtreler.
Supercardioid: Karşıdan gelen sesleri yakalamsına ek olarak biraz arkadan gelen sesleride alır. Arka sesler daha yumuşak duyulur.
Hypercardioid: Karşıdan gelen sesleri yakalamasına ek olarak arkadan gelen seslerin de bir kısmı net şekilde duyulur.
Çift Yönlü - Figure 8: Önden ve arkadan gelen sesleri eşit şekilde alırken yandan gelen sesleri bastırır.
Shotgun: Dar bir açıyla önden gelen sesleri alırken, arkadan gelen sesleri yumuşatarak yansıtır. Yandan gelen sesler ise neredeyse duyulmayacak şekilde yakalanır.
5. Duyarlılık
Mikrofonun duyarlılığı, mikrofonun aldığı sinyali ne kadar iyi işleyebildiğini belirler. Daha yüksek bir duyarlılık, daha net ve net olmayan seslerin de kaydedilmesine olanak tanır. Ancak, yüksek duyarlılık aynı zamanda arka plandaki gürültüleri de kaydetme riskini artırabilir. Bu nedenle, kullanım amacına uygun bir duyarlılık seviyesi seçmek önemlidir.
6. Frekans Tepkisi
Mikrofonların frekans tepkisi, mikrofonun kaydedebileceği ses frekans aralığını belirler. İdeal bir mikrofon, 20 Hz ile 20 kHz arasındaki sesleri kaydedebilmelidir. Ancak, bazı mikrofonlar daha dar veya geniş bir frekans aralığına sahip olabilir. Bu nedenle, kaydedilecek sesin frekans özelliklerine dikkat edilerek, uygun bir frekans tepkisine sahip mikrofon seçmek önemlidir.
Comments