top of page

Mükemmel Fotoğraflar İçin iPhone Kamera Ayarları

İyi fotoğraflar çekiyor olabilirsiniz fakat kamera ayarlarınız doğru değilse mükemmel fotoğrafa ulaşamazsınız. Bu sebeple mutlaka gözden geçirmeniz gereken İphone kamera ayarlarını ve ipuçlarını sizin için derledik.

Kamera ayarlarında yapabileceğiniz birçok farklı ayar mevcut fakat bunlardan gerçekten fotoğraf ve video kalitenizi arttıracak olanlar üzerinde duracağız:


Öncelikle Ayarlardan Kamera bölümünü açın




1. Izgara

Izgara varsayılan olarak kapalı gelen bir ayardır. Bu ayarı aktifleştirdiğinizde kamera arayüzünde yatay ve dikey olarak 2 çizgi ekranı böler.


Bu çizgiler daha orantılı, dengeli ve doğru kompozisyon kurmanıza yardımcı olur. Örneğin üçler kuralı gibi bir kompozisyon kuralını çizgiler sayesinde rahatça uygulayabilirsiniz.








2. Biçimler

Yüksek verimlilik seçmeniz HEIF(HEVC formatta, en uyumlu seçmeniz ise JPEG/H.264 formatta çekim yapacağınız anlamına gelir. HEIF bir görüntü formatıdır, HEVC ise video formatıdır ve ikisi de çoğunlukla Apple tarafından kullanılır. JPEG ve H.264 ise en yaygın kullanılan görüntü ve video biçimidir. Yüksek verimlilik seçmenin avantajı dosya boyutunun daha küçük olması ve daha az yer kaplamasıdır. En uyumlu seçmenin avantajı ise Apple olmayan cihazlarda da dosyaların problemsiz görüntülenebilmesidir. Aynı zamanda bu biçim görüntüde daha fazla ayrıntı verir. Yüksek verimlilikte çekilen videolar Windows cihazlarda problem yaşatmaktadır. Bu sebeple Windows bilgisayar kullanıyorsanız ve videolarınızı düzenlemek istiyorsanız en uyumlu seçmenizi öneririm.




3. Video

4K video çekmek daha fazla detay için önemli ve her fotoğrafçının istediği bir şey. Fakat dezavantajları da mevcut: Apple'ın açıkladığı verilere göre; 4K 60 kare/sn video ortalama 440 mb iken, full HD yani 1080p 60 kare/sn video otalama 100 MB boyuta sahip olacaktır. Yani 4k video telefonunuzdan 1080p videoya göre çok daha fazla yer kaplayacağı için depolama sıkıntısı yaratabilir.

4k 60 fps seçildiğinde biçim otomatik olarak yüksek verimliliğe geçer. 1080p 60 fps ise en uyumlu biçimde çalışır. burada ne çekeceğiniz, görüntüleri ne için çektiğiniz, düzenleme yapıp yapmayacağınız gibi unsurları analiz ederek size en uygun seçeneği tercih etmenizi öneririm. Örneğin 1080p çekim yapmanız videolarınızı sosyal medyada paylaşacaksanız fazlasıyla yeterli olacaktır.



4. Ağır Çekim

1080p 240 fps ya da 120 fps olarak seçim yapabilirsiniz. 240 kare/sn size daha akıcı ve pürüssüz bir slow motion video verecektir fakat boyutu daha yüksek olacaktır. 1 dakikalık 120 kare/sn video ortalama 170 MB, 240 kare/sn ise 480 MB boyuttadır. Normal çekim yaparken hızlıca ağır çekime geçmek için; kamera uygulaması, video bölümünden değişim yapabilirsiniz.



5. Çerçeve Dışı Çekilen Fotoğraf

Bu özelliği Iphone 11 ve üzeri bir seri kullanıyorsanız açabilirsiniz. Ayar ile telefonunuz; geniş açı modunda çekim yapmasanız dahi, ultra geniş açılı sensör normal fotoğrafa ek olarak bir fotoğraf daha çekiyor. Böylece eğer fotoğraf ya da videoyu çektikten sonra bir değişiklik yapmak isterseniz düzenleyerek daha geniş bir kadraja ulaşabiliyorsunuz. Bu ayar aktifleştirildiğinde biçimin yüksek verimliliğe geçtiğini unutmamakta fayda var.

6. Akıllı HDR

Akıllı HDR; aynı anda birden fazla fotoğraf çekip tek görüntüde birleştirir. Böylece yüksek dinamik aralık ile normalde bir görüntüde almayacağınız detayı almanızı sağlar. Örneğin gün batımında birinin fotoğrafını çekerken hem kişi hem de arka plandan detay alabilirsiniz.


7. Ön Kamerayı Yansıt

Bu ayar daha iyi selfiler çekmek için işinize yarar. İphone normalde ön kamerada kendinize aynada baktığınız görüntüyü verir ancak deklanşöre basınca fotoğraf ayna görüntüsünde kaydedilmez. Örneğin kadrajın solunda kendinizi çekerseniz, galeride sağda görürsünüz. Bu ayar açıldığında ise galeriye de gördüğününüz görüntü kaydedilir.




8. Ayarları Koru

Ayarları koru aktifleştirildiğinde kamerada yapılan ayarlar, telefon kapatılıp açıldığında sıfırlanmaz. Böylece örneğin devamlı kare oranda çekim yapıyorsanız her seferinde ayar yapmanıza gerek kalmaz.



Bonus: QR Kodlarını Tara

Bu özelliği açtığınız zaman kameranız QR kodları tanır ve açar. Örneğin bir restoran menüsüne QR kodu kameranızdan okutarak ulaşabilirsiniz.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page