top of page

İnstagram için 10 Önemli İpucu



1. En Boy Oranı


Telefonlarımızı çoğunlukla dikey kullanırız ve Instagram da dikey yönde tasarlanmıştır. Biri fotoğrafınızı akışta ne kadar fazla-büyük görürse o kadar dikkat çeker. 4:5 ya da 3:4 oranında bir görüntü,16:9 oranında bir görüntüye göre ekranda daha fazla alan kaplar.

Çektiğiniz güzel bir manzara fotoğrafı muhtemelen yataydır ve Instagram arayüzünde kaybolacaktır. Bu sebeple fotoğraflarınızı dikey yönde çekmeyi düşünmeli ve kompozisyonunuzu buna göre tasarlamalısınız.

Bu tabii ki manzara fotoğrafı çekmeyin demek değil. Yalnızca platformda görüntülenme şeklini ayarlamanız gerektiği anlamına geliyor. Bu da bizi ikinci ipucuna götürüyor.




2. Çoklu Paylaşım



Instagram birden fazla görüntüyü tek gönderide yükleme ve kaydırarak bakabilme özelliği getirdi çünkü daha fazla görüntü yüklemenizi istiyor. Böylece kullanıcılar daha fazla etkileşime giriyor bir gönderide birden fazla görüntüye bakarak daha fazla vakit harcıyor.

Peki Instagram neden bunu adımı attı? Biliyorsunuz ki son yıllarda Tiktok büyük yükselişte ve bu durum Instagram'ı ciddi anlamda etkiledi. Bu nedenle Instagram bizim daha fazla vakit geçirmemizi ve diğer platformlara ayırdığımız vakti minimuma indirmemizi hedefliyor. Bunun için ise attığı adımlardan biri çoklu gönderiler.


Bir fotoğrafa 1 saniye bakmak yerine 10 fotoğrafa 10 saniye bakmak arasında ciddi bir fark olduğu aşikar. Bu durumda bir gönderiye birden fazla fotoğraf eklemeniz kullanıcılara daha fazla vakit geçirteceğiniz ve gönderinizin öne çıkarılacağı anlamına geliyor. Örneğin bir panaroma ya da manzara fotoğrafı çektiyseniz ve bunu paylaşmak istiyorsanız bölerek yüklemeyi deneyin. Burada fotoğraflara kaydırarak bakılacağını bu sebeple birbirinin devamı niteliğinde bölümleme yapmanız gerektiğini unutmayın. ve bağlamanız gerektiğini unutmayın. Bu şekilde tek bir fotoğrafa göre daha fazla öne çıkarılan bir gönderiye sahip olabilirsiniz.


3. Bağ Kurmak

İnsanların bir fotoğraf ile etkileşimini arttıran en büyük şey ‘’diğer insanlar.’’ Kişilik, duygu, yüzün görünmesi gibi unsurlar; yemek fotoğrafı, tek bir ağaç ya da boş bir sokak gibi bir görüntüye göre izleyicilerin daha fazla dikkatini çeker. örneğin yemek fotoğrafı yerine bir aşçının yemek yaparken çekilmiş fotoğrafı ya da boş bir sokak yerine sokakta çocuğuyla yürüyen biri daha çok etkileşim yaratır.

Bir ürün fotoğrafçısı ya da manzara fotoğrafçısıysanız bunu nasıl yapacağınızı soruyor olabilirsiniz. Örneğin makinenizle çekim yaparken kendi fotoğrafınızı paylaşabilirsiniz. Veya örneğin hesabınızda ürün fotoğrafları paylaşıyorsanız ürünü fotoğraflarken kendi fotoğrafınızı paylaşabilirsiniz.


4. Butonlar


Gönderilerimizin altında beğeni, yorum, kaydet gibi çeşitli butonlar var ve biliyoruz ki beğeni almak herkesi mutlu ediyor.

Fakat işin aslı beğeni sayısı artık çok geride kaldı ve Instagram algoritmasını lehinize etkileyecek bir şey değil. Bunun yerine yorum yapma eylemine bakarsak beğeni butonuna basmaktan çok daha fazla zaman alıyor ve evet tahmin ettiğiniz üzere çok daha fazla etkileşim yaratıyor.

Örneğin fotoğrafınızı paylaşırken açıklamaya ‘’hangi fotoğrafı tercih edersiniz 1 mi 2 mi?’’ şeklinde bir açıklama yazmak yorum yazılmasını tetikleyecektir.


Bununla beraber gönderinizin kaydedilmesi de Instagram algoritmasını olumlu etkiler. Fakat burada en büyük ve etkili eylem, Instagram'ın bir sosyal medya aracı olduğu da göz önünde bulundurulursa tabii ki ''paylaşmak'' tır. Peki gönderinizin paylaşılmasını nasıl sağlarsınız? Orijinallik ile! Dikkat çekici ve özgün bir şey yapmak fotoğrafınızın başkalarıyla paylaşılmasını sağlayacaktır.


5. Video



Tiktok Instagram'ın en büyük rakiplerinden demiştik. Bu sebeple Instagram Tiktok ile olan yarışını kazanmak için sizden ‘’video paylaşmanızı'' istiyor. Böylece kullanıcılar hem daha fazla Instagram'da vakit geçiriyor hem de yalnızca görsel bir materyale göre videolar daha fazla etkileşim yaratıyor.

Aynı zamanda video paylaşımı aynı zamanda bir hikaye anlatmanın en iyi yollarından biri. Örneğin paylaştığınız görüntüleri nasıl çektiğinizi gösteren ya da nerede çekim yaptığınızı, çekim maceranızı anlatan bir video paylaşabilirsiniz.






6. Açıklamalar, Etiketler ve Gizli İpucu
  • Açıklamalar: İçeriklerinize eşlik edecek ilgi çekici altyazılar kullanmak hedef kitlenizin dikkatini çeker. Böylece takipçiniz o içerikteki yazıyı okumak için daha fazla zaman harcar ve Instagram algoritması bunu algılayarak gönderinizi öne çıkarır. Örneğin fotoğrafı çekerken nasıl hissettiğinizi ya da çekimde yaşadığınız bir olayı açıklamaya yazabilirsiniz. Veya ‘’’bu fotoğrafı gece çekmek için hangi lens daha iyi olur?’’ ''Bu fotoğrafta dikkatinizi ilk çeken ne oldu?'' gibi sorular sorabilirsiniz.

  • Hastag - Etiketler Etiketler giderek etkisini yitiriyor ve daha önemsiz hale geliyor. Bu sebeple gerçekten fotoğrafınız ile ilgili birkaç etiket kullanmanızı ve bu konuyu abartmamanızı öneririm. Onlarca etiket yerine doğru birkaç etiket kullanmanın daha etkili olduğunu göreceksiniz.

  • Gizli ipucu Örneğin fotoğrafçıysanız makinenizin ya da kendinizin makineyi tutarken bir fotoğrafını paylaşın. Veya örneğin konseptiniz yemek ise favori mutfak aletiniz için bunu yapın. Ardından kamera-mutfak aleti markasını ya da kamera-yemek içerikleri yayınlayan bir sayfayı gönderinize etiketleyin (Bu tamamen konseptinize göre değişecektir). Bu sayfanın 50.000+ takipçisi olan bir hesap olmasına dikkat edin. En önemlisi ise fotoğrafınız gerçekten iyi olmasına özen gösterin. Böylece fotoğrafınız gerçekten başarılı ise bu sayfalar sizi yayınlarına alabilir ve bu şekilde normalde ulaşamayacağınız binlerce kişiye ve başka büyük hesaplara ulaşabilirsiniz.


Daha iyi fotoğraflara ulaşmak istiyorsanız bu eğitimi incelemenizi tavsiye ederim.


7. İlk Saat

Paylaşımdan sonraki ilk 1 saat çok önemlidir çünkü Instagram algoritması gönderinizin öne çıkarılmaya değer olup olmadığına bu sürede karar verir. Beğenilerin, yorumların ve paylaşımların gelmeye başladığı bu süre etkileşim oluşturmanız için en doğru zamandır. Bu sebeple ilk saat tüm yorumlara cevap vermeye, iletişim kurmaya, diyalog oluşturmaya özen gösterin. Kısacası etkileşim yaratmak için çabalayın.


8. Analizler ve İstatistikler

Takipçileriniz ile ilgili onlarca farklı analize ulaşmak için işletme profiline geçin. Böylece normalde göremediğiniz; takipçilerinizin aktif olduğu günler-saatler, en çok etkileşim alan gönderiniz gibi değerli verileri görebilirsiniz. Aktif saatleri baz alarak paylaşım yapmak ya da en çok etkileşim alan gönderinizi diğerlerinden ayıran şeyleri analiz ederek yeni gönderiler hazırlamak sizi bir adım öne götürecektir.



9. Pro Selfie

3.ipucunda konuştuğumuz üzere insanlar birini ya da kişinin kendisini görmeyi sever. Kendinizi fotoğraflamak için ise her zaman yanınızda fotoğrafı çekecek biri olmayabilir. Sıkıcı ve kötü selfieler yerine profesyonel fotoğraflar paylaşmak için bir bluetooth deklanşöre yatırım yapın. Böylece çok daha yaratıcı ve farklı portrelerinizi çekebilirsiniz.


10. Çıktı-Export Ayarları

Görüntü kalitesi oldukça önemli bir unsurdur ve ne yazık ki %100 kalitede dışa aktarma işlemi yapmanız o fotoğrafın aynı kalitede Instagram'a yükleneceği anlamına gelmez. Bunun temel sebebi Instagram'a her gün binlerce içerik yüklenmesi ve platformun bu büyük dosyaları depolamak için sıkıştırma uygulamasıdır. Bu sıkıştırma algoitması da ne yazık ki Lightroom ya da Photoshop gibi profesyonel programlar kadar iyi çalışmaz. İşletme hesabına geçmeniz bu noktada size avantaj ve öncelik sağlayacak olsa da yeterli değildir.

1080x1350 Instagram'ın desteklediği çözünürlüktür. Fakat bu değere getirmek her zaman yeterli olmayabilir çünkü bazen fotoğraflar bu çözünürlükte olsa dahi megabaytı yüksek olabilir. Burada standart bir şey söylemek mümkün olmasa da; Lightroom'da çözünürlüğü 1080x1350 olarak ayarladıktan sonra %80 kalitede dışa aktarma ideal olacaktır. Fakat dediğim gibi bu birçok belirleyici faktöre göre değişeceği için birkaç deneme yaparak size en uygun değeri bulmanızı tavsiye ederim.


Fotoğraflarınızı düzenlemek konusunda kendinizi geliştirmek ve daha profesyonel fotoğraflara ulaşmak istiyorsanız bu eğitime bakabilirsiniz.


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page