top of page

Gün Batımı Fotoğrafı İçin 9 Tavsiye

Günümüzde en popüler fotoğraflardan biri gün batımı fotoğraflarıdır. Hemen herkesin hayran kalabileceği bir tür olan gün batımı fotoğrafları, muhtemelen sizin de birçok yerde karşınıza çıkıyordur. Peki iyi bir gün batımı fotoğrafı çekebilmek için nelere dikkat etmek gerekir? İşte birkaç tavsiye ve püf nokta:


1. Konum

Gün batımını çekerken göz önünde bulundurulması gereken en bariz şeylerden biri çekim konumdur. Gün batımı sahnesinde kadrajınızın bir kısmını dolduracak estetik yerler bulmanız gereklidir. Aynı zamanda fotoğrafı çektiğiniz yerin, güneşin batacağı yöne baktığından emin olmalısınız.

Planlama yaparken bunlara dikkat ettikten sonra belki bir silüetle fotoğrafı zenginleştirebilirsiniz.


2. Pozlama

Çekime başlamadan makinenizi manuel moda alın ve ayarlarınızı yapın. Farklı ayarlarda denemeler yapın, beyaz ayarını değiştirin… Otomatik ayarda kesinlikle çekim yapmayın!


3. Çift Pozlama

Gün batımında pozlamaya karar veremiyorsanız uygulayabileceğiniz bir taktik var; Aynı sahneyi iki defa çekebilirsiniz! İlk çekimde pozlamayı gökyüzüne uygun, ikincisinde zemine uygun olarak yapın. Daha sonra bu fotoğraflara düzenleme aşamasında çift pozlama tekniğini uygulayarak ideal aralığı yakalayabilirsiniz.


4. Ufuk Çizgisi

Gökyüzündeki bulutlar, tipik olarak fotoğrafa harika doku ve renkler katan unsurlardır. Bu nedenle ufuk çizgisini, kadrajın ortasına ya da üst bölümüne yerleştirmek yerine daha aşağıya konumlandırmak daha zengin bir kompozisyon elde etmek için iyi bir fikirdir.


5. Raw çekin

Gün batımı kısa bir aralıkta gerçekleşir ve güneş etkisi gün ortasında bir saate göre çok daha hızlı değişir. Bu sebeple arka arakaya çekçeğiniz iki fotoğrafta dahi ayarların farklı olması gerekebilir. Fotoğraflara sonra baktığınızda ikinci fotoğrafın az pozlanmış olduğunu fark etmeniz olasıdır. Eğer raw formatta çekim yaparsanız bu tip problemleri düzeltmek çok daha kolay olacaktır.


6. Tripod kullanın

Işık azaldıkça pozlama süresinin uzaması gerekir. Bu sebeple en ufak bir titreme fotoğrafa yansır. Gün batımı fotoğraflarken tripod kullanmak bu tip hatalarla karşılaşmamak için önemlidir.



7. Beyaz dengesi

Fotoğraf makinenizden beyaz ayarını ‘’günışığı’’ moduna alarak istediğiniz kızıl gökyüzünü yansıtmaya yardımcı olur. Normalde bir gün batımı sahnesinde ortalama kelvin değeri 2800’dür. Yani bu yaklaşık olarak bir tungsten ışık ile aynı değerdedir. Fotoğraf makinelerinde kullanılan ‘’günışığı modu’’ ise genelde 5500 kelvin değerindedir. Yani gün batımı sahnesinde normalde alamayacağınız sıcak renkleri yansımak için idealdir.


8. ND filtre kullanın

ND filtre kullanmak çok ışık olmayan bir gün batımı sahnesinde iyi sonuç verir. ND filtre ile hem gökyüzünde hem de ön panda daha fazla renk ve ayrıtı elde edebilirsiniz.


9. HDR modu deneyin

HDR modu pozlamayı dengelemek ve daha fazla ayrıntı elde etmek için iyi olabilir. Bu modda çekim yaparak muhtemelen daha iyi bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Sahnenize uygun olup olmadığını önceden deneyebilir eğer uygun görürseniz kullanmaya devam edebilirsiniz.


İlginizi Çekebilir:


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page