top of page

Fotoğrafçılar İçin En İyi 10 Uygulama

En İyi Fotoğraf Uygulamaları:

Fotoğrafçılık ilgi alanınız ise veya profesyonel olarak uğraşıyorsanız, fotoğraflarınızı düzenlemek konusunda kullanabileceğiniz en iyi 10 uygulamayı bu listede bulabilirsiniz.



1. Adobe Lightroom

En iyi fotoğraf uygulamalarının başında yıllardır Adobe Lightroom yer alıyor. Yazılım, arayüz, kullanım kolaylığı ve güçlü bir uygulama olmasıyla herkese hitap eden bir fotoğraf uygulaması olduğunu söyleyebiliriz.

Lightroom fotoğraf düzenleme işlevi yanında harika görüntüler çekip düzenlemenizi sağlayan ücretsiz ve güçlü bir fotoğraf, video düzenleme ve kamera uygulamasıdır. Yani mükemmel bir fotoğrafa ulaşmak için ihtiyacınız olan her adımı tek bir uygulamada çözmenizi sağlar.

Hem Android, hem IOS için kullanılabilen uygulama aynı zamanda bilgisayar ve tabletler ile de senkronizasyon sağlar.

Kamera uygulamasıyla hem otomatik hem de profesyonel modda çekim yapabilirsiniz. Aynı zamanda RAW-DNG formatta fotoğraf çekebilme imkanı sunması şüphesiz ki en değerli özelliklerdendir. RAW format fotoğraf düzenleme aşamasında size büyük esneklik sağlayan ham görüntüler sunar.

Gelişmiş fotoğraf düzenleme araçları ile profesyonel şekilde fotoğraflarınızı düzenleyebileceğiniz Lightroom aynı zamanda presetsler yani hazır ayarlar ile de JPEG veya DNG fotoğraflarınızı tek tıkla düzenlemenizi sağlar.

Ancak günümüz için uygulama içerisindeki presetslerin, maskeleme gibi çeşitli araçların ve video düzenleme özelliğinin premium üyelikte kullanılabildiğini belirtmeliyim.

Eğer fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız veya bu işi profesyonel olarak yapıyorsanız kesinlikle Adobe paketlerini incelemenizi tavsiye ederim.




2. Photoshop Express Photo Editor

Adobe’nin bir başka uygulaması olan Photoshop Express’te Lightroom uygulamasında olduğu gibi video düzenleme ve kamera özelliği mevcut değildir. Bu uygulama daha çok fotoğraflarınızı düzenlemek, rötüş gibi işlemleri uygulamak için kullanabileceğiniz gelişmiş uygulamalardan biridir.

Arka plan bulanıklaştırma, kırmızı göz düzeltme, bokeh veya ışık sızıntısı efektleri eklemek gibi detaylı işlemler saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda fotoğraflarınıza metin, çıkartma, çerçeve gibi öğeleri de uygulama içerisinden ekleyebilirsiniz.

Photoshop Express uygulaması da Lightroom uygulaması gibi belli özellikleri premium kullanıcılara sunar ancak birçok özellik ücretsiz sürümde de açıktır.




3. Snapseed

Snapseed, Google tarafından geliştirilmiş RAW-DNG formatta görüntüler için de kullanabileceğiniz profesyonel bir fotoğraf düzenleyicidir.

Temel düzenleme işlemleri yanında;

Eğriler ile hassas düzenlemeler yapma,

Fırça aracıyla; pozlama, doygunluk, parlaklık veya sıcaklık gibi ayarları bölgesel olarak yapma,

lens bulanıklığı ile güçlü bokehler ekleme,

Yüz pürüzsüzleştirme, öne çıkarma, başın duruşunu değiştirme gibi pek çok kapsamlı işlemi de pratik şekilde fotoğraflarınıza uygulayabilirsiniz.

Aynı zamanda Snapseed uygulamasını tamamen ücretsiz ve reklamsız şekilde kullanabilirsiniz.




4. Lensa

Lensa yakın zamanda popüler hale gelen detaylı araçları yanında pratik kullanımıyla öne çıkan bir uygulamadır.

Özellikle Adobe Lightroom gibi uygulamaların kullanımını karmaşık bulanları mutlu edecek bir seçenek olduğunu söylemeliyim.

Yapay zeka ile yüklediğiniz fotoğrafı oldukça başarılı şekilde analiz etmesiyle uygulanan işlemlerde de tutarlılık sunar.

Yüz pürüzsüzleştirme, diş beyazlatma, göz altı torbası yok etme, cilt tonu düzeltme gibi rötüş işlemleri yanında arka plan bulanıklığı ve bokeh ekleme veya arka planı tamamen değiştirme gibi işlemler tek tıkla yapılabilir.

Bununla beraber harika efekt ve filtrele seçenekleri sunduğunu da belirtmeliyim. Bu seçeneklerle beraber fotoğraflarınızı oldukça dikkat çekici hale getirebilirsiniz.

Lensa ücretsiz indirebileceğiniz bir uygulama olmasına karşın günlük 3 fotoğraf düzenleme sınırı koymakta. Bu sebeple düzenleyeceğiniz fotoğrafları dikkatli seçmenizi tavsiye ederim.




5. Photoroom

Photoroom ilk uygulamalardan farklı olarak tam anlamıyla bir fotoğraf düzenleme uygulaması değildir. Photoroom fotoğrafınızın arka planını saniyeler içerisinde silmenizi sağlayan bir uygulamadır.

Arka planını sildiğiniz fotoğrafı şeffaf arka plan ile PNG olarak kaydetmek dışında çeşitli konseptlerde şablonları kullanarak düzenleyebilirsiniz. Böylece mükemmel profil fotoğrafları, sosyal medya gönderileri veya markanız için ürün fotoğrafları hazırlayabilirsiniz.

Photoroom ücretsiz bir uygulamadır ve arka plan kaldırma işlemi ücretsiz sürümde de kullanılabilir. Ancak tüm şablonlara ulaşmak için premium üyelik gerekmektedir.



6. PicsArt

PicsArt profesyonel kolajlar yapabileceğiniz, yalnızca fotoğraf değil videolarınızı da düzenleyebileceğiniz, efektleri ile öne çıkan bir uygulamadır.

Kendi fotoğraflarınızı çeşitli araçlar ile düzenlemek yanında başka kullanıcıların hazırladığı tasarımları da kendi fotoğraflarınız için kullanabilirsiniz. Böylece yaratıcı ve dikkat çekici fotoğraflara oldukça kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Özellikle ‘’usta düzenlemeleri’’ bölümünde oldukça güzel içerikler bulabileceğinizi söylemeliyim. Aynı zamanda Youtube’da da PicsArt için hazırlanmış birçok video bulabilirsiniz.


7. Canva

Canva harika tasarımlar yapabileceğiniz, fotoğraf ve video düzenlemelerini ücretsiz şekilde hazırlayabileceğiniz bir grafik tasarım uygulamasıdır.

Sunduğu farklı konseptlerde binlerce şablonların arasında oldukça kaliteli seçenekler bulunan uygulama aynı zamanda yılbaşı, 10 kasım, halloween gibi zamanlarda özel şablonlar da kullanıma sunar. Bu şablonların tümü özelleştirilebilir ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak kişiselleştirilebilir. Bununla beraber uygulama içerisindeki stok kütüphanesinden de tasarımlarınızı zenginleştirmek için yararlanabilirsiniz.

Instagram gönderilerinden, hikayelere, YouTube kapaklarından dergi-kitap kapaklarına, planladığınız bir etkinliğin davetiyesinden kartvizitlere, özgeçmişten afişlere, sunum ve beyaz tahta içeriklerinden logo tasarılarına… hemen her işiniz için tasarım uygulaması olarak Canva’yı kullanabilirsiniz.

Birçok özelliği ve şablonu ücretsiz sürümde de kullanabileceğiniz uygulamayı aynı zamanda web sitesi üzerinden bilgisayarınızda da senkron şekilde kullanabilirsiniz.


8. Prisma

Prisma, fotoğraflarınızı düzenlemek yanında ünlü sanatçıların stillerinden ilham alınarak tasarlanmış yüzlerce farklı filtreyi, yapay zeka yardımıyla kullanarak fotoğraflarınızı resimlere dönüştürebileceğiniz bir uygulamadır. Aynı zamanda gothic, mosaic, romantic gibi farklı konseptlerde de filtre seçenekleri mevcuttur.

Prisma ile yalnızca filtrelere değil, arka plan değiştirme, çerçeve ekleme gibi özelliklere de ulaşabilirsiniz.


9. VSCO

Hazır ayarlar ile pratik şekilde fotoğraf ve videolarınızı düzenlemek için kullanabileceğiniz VSCO aynı zamanda detaylı düzenlemeler için hassa ayarlama araçları da sunar. En önemli özelliklerinden biir ise RAW formatta görüntüleri de desteklemesidir.

Birçok uygulamada olmayan ‘’Geçmiş’’ aracı ile düzenleme adımlarınızın tümünü görebilir ve geriye dönük olarak birişlemi tekrar kontrol edebilir veya silebilirsiniz.

Bununla beraber yaptığınız ve beğendiğiniz düzenlemeleri ‘’tarifler’’ içerisine hazır ayar olarak kaydederek daha sonra başka fotoğraflarınız için kullanabilirsiniz.


10. LD Photo Editor

LD; Lens Distortions® tarafından piyasa sürülen sinematik görüntüler oluşturmak için katman tabanlı bir fotoğraf düzenleyicidir.

Photoshop kullananların bildiği katman tabanlı çalışma yöntemi özellikle her öğeye ayrı işlem yapabilmek için çok önemlidir. Bu sayede eklediğiniz her öğe birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilir.

LD Photo Editor özellikle light hits, light volume gibi ışık efektleri ve sis, yağmur, kar gibi doğal efektleriyle ön plana çıkar. Uygulama ile düzenlediğiniz fotoğraflar ise yüksek kalitede kaydedilebilir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page