top of page

Fotoğraflarda Güzel Çıkmak İçin 13 Püf Nokta

Kendiniz fotoğraf çekilirken, poz verirken küçük detaylara dikkat ederek fotoğraflarda daha iyi görüneceğinizi biliyor musunuz? Bu yazımızda hem kendiniz için hem de bir model ile çalışırken uygulayabileceğiniz poz rehberini paylaşacağız. Bu ufak noktalara dikkat ederek fotoğraflarınızda sizin ya da modelinizin çok daha iyi çıktığınız fark edeceksiniz.


1. Rahat Olmak

Fotoğraf çekilirken kişi rahat değilse muhtemelen bu durum vücudunu da yansıyacaktır. Bu kasıntı duruş, fotoğrafta doğallığı bozarak istenmeyen bir durum yaratacaktır. Bu sebeple en başta poz ve duruş nasıl olursa olsun rahat olmak çok önemli!



Örneğin ilk fotoğrafa baktığınızda kişinin kendini kastığını ve doğal görünmediğini fark edebilirsiniz. Sağdaki fotoğrafta ise daha doğal bir görüntü vardır.


2. Doğru Dik Duruş

Modelin dik durması önemlidir fakat kendini kasarak dik durmaya çalışıldığı zaman; omuzlar yukarı kalkar, baş geriye gider, boyun olduğunda fazla ortaya çıkar. Bu da görüntüde doğallığı bozacağı için istenen bir durum değildir.

Dik durmaya dikkat etmek gerekiyor evet fakat omuzların ve başın kasılmadığına dikkat etmekte fayda var!


3. Saçlar

Modelin saçı özellikle uzun ise aynı baş, kol ya da bacak gibi bir uzuv olduğu düşünülerek konumlandırılmalıdır. İki omuza birden saç düşmesi yerine saçın tek tarafta toplanması hem yüze gelen ışığı kesmemek hem de asimetrik görüntü ile fotoğrafı daha dinamik hale getirmek için doğru bir tercihtir.


4. Başı Öne Almak

Poz verirken başı geriye doğru atmak hem bakışları aşağı düşüreceği için hem de yüzü olduğundan şişman göstereceği için önerilmez. Eğer baş arkada bir yüzeye yaslanarak poz verilmiyorsa buna dikkat etmelisiniz.

Yukarıdaki fotoğrafta modelin başını hafifçe geriye doğru uzattığını görebilirsiniz. Bunun yerine başın öne doğru uzanmasının daha iyi olduğunu kendinizde fotoğraf çekilirken deneyerek fark edebilirsiniz.


5. Omuzları Çevirin

Poz verirken omuzların tam karşıdan ve düz bir şekilde fotoğraflanmasındansa biraz yana çevrilmesi ya da eğilmesi daha iyi görünür.

İlk fotoğraftaki omuz duruşu yerine ikinci fotoğrafın daha doğal olduğunu görebilirsiniz.


Bonus Tavsiye!

Kendinizi Geliştirin, Pratik Yapın

Ne kadar doğru poz verirseniz verin fotoğrafçılık konusunda yeterli bilginiz yoksa fotoğraflarınız iyi görünmeyecektir. Bu sebeple kendinizi geliştirmeniz ve pratik yapmanız bu işin bir parçası. Fotoğrafın temel prensiplerini, kompozisyon kurallarını, fotoğrafçılık türlerini ve çok daha fazlasını öğrenerek kendinizi geliştirmek ve daha iyi fotoğraflara ulaşmak için bu eğitimden yararlanabilirsiniz.


6. Bakışlar

Gözlerinizi asla fazla yana çevirmeyin. Özellikle kadrajın dışına doğru bakmamaya çalışın. Fotoğrafta gözlerinizin beyazı renkli bölümünden çok görünmesin.


7. Burun Yüzün Dışına Taşmasın

Yüz eğimli ve açılı şekilde fotoğraflanıyorsa burnun yüz çizgilerini geçmemesine dikkat edin. Bu durum burnu olduğundan büyük gösterecek ve yüzün bütünlüğünü bozacaktır.

Soldaki fotoğrafın sağdaki fotoğrafa göre daha iyi durduğunu görebilirsiniz.


8. Vücut Eğimi

Özellikle ayakta dururken belden geriye doğru eğilmek ya da dümdüz durmak yerine hafif öne doğru eğilmek daha iyi görünür. Tabi ki bu eğim abartılı olmamalıdır.

İlk fotoğraftaki duruş yerine ikinci fotoğrafın daha doğal göründüğünü inceleyebilirsiniz.


9. Kollar

Kolları vücuda yapıştırmak yerine biraz boşluk bırakmak daha doğal ve rahat bir izlenim yaratır. Fotoğraf çekilirken ya da çekerken kolların vücuda yapışık durmamasına dikkat edin.


10. Eller




Poz verirken ellerini konumlandırmak genelde zor olabilir. Bu nedenle kişi istemsizce ellerini sıkma, yumruk yapmak yoluna gidebilir. Fotoğrafta oldukça gergin görünecek bu duruş istenen bir durum değildir.


Bu durumu engellemek için eli cebe sokmak, bele yaslamak, arkaya atmak gibi duruşlar böyle durumlarda denenebilir.






11. Denge

Vücudun iki tarafına eşit olarak ağırlık vermemeye çalışın. Örneğin; bir bacağınıza ağırlığı verdiğiniz zaman diğeri otomatik olarak bükülür ya da geri gider. Bu duruş iki bacağa eşit olarak yüklenmekten daha iyi görünür.



12. Asimetri

Duruş nasıl olursa olsun her zaman bir asimetri bulunması daha güzel görünür. Örneğin; modelin dümdüz durması yerine biraz yana yatması ya da dönmesi, fotoğrafı tam karşıdan çekmek yerine 45 derce açı ile çekmek, elin biri cepte ise diğerinin dışarıda durması, saçın bir kısmının önde bir kısmının arkada olması vb.

İkinci fotoğrafın çok daha dinamik ve doğal göründüğünü fark edebilirsiniz.


13. Ne Yapmak İstiyorsun?

Poz konusu beden dili ile ilişkilidir. Örneğin kafayı geriye atarak göz hizasından yukarı bakmak izleyiciye daha uzak, soğuk ve kendinden büyük hissettirirken, kafayı aşağıya eğip göz hizasının altından bakmak daha masum veya küçük hissettirebilir.

Bunları kullanmayı bilmek fotoğrafçı olarak çok önemlidir. Yukarıdaki tüm maddeler genel pozlar ile ilgilidir fakat yarattıkları etkinin tersini de fotoğrafınızda isteyebileceğinizi, bunu hikayenizi güçlendirmek için kullanabileceğinizi unutmayın. Bu sebeple ne hissettirmek istediğinizi düşünerek pozu tasarlamanız daha etkili sonuç almanızı sağlayacaktır.




0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page