Cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafların daha iyi olmasını istiyorsunuz fakat bunu nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız bu maddeler çok daha iyi fotoğraflara ulaşmanız konusunda size yardımcı olacak.
1. Telefon kameranızın özelliklerini öğrenin: Böylece kameranızın düşük ışık performansı, hangi modu hangi sahnede kullanabileceğiniz gibi şeylere hakim olarak daha başarılı çekimler yapabilirsiniz.
2. Eğer telefonunuzda mevcutsa manuel/pro mod kullanın: Manuel mod hem fotoğrafçılığı öğrenmeniz hem de daha doğru pozlanmış bir fotoğraf elde etmenizi sağlayacaktır.
3. Beyaz ayarına önem verin, yapabiliyorsanız kendiniz ayarlayın: Beyaz ayarı izleyiciye hissettirmek istediğiniz duygular üzerinde büyük ölçüde belirleyicidir. Örneğin soğuk renkler ve tonlar daha karanlık ne negatif duygular uyandırırken, sıcak renkler ve tonlar daha pozitif şeyler hissettirecektir.
4. ISO değerini fazla arttırmayın: Özellikle düşük ışıklı bir ortamda çekim yaparken, pozlamayı dengelemek için ISO'yu arttırıyor olabilirsiniz. Fakat ISO değerini çok yükseltmeniz grenli bir fotoğrafa neden olacaktır. Bu sebeple ayarlarınızı dengeli kullanmaya çalışarak pozlamayı ayarlamanız daha net görüntülere ulaşmanızı sağlayacaktır.
5. Doğru pozlamaya dikkat edin: Düşük ya da yüksek pozlamaya yapmamaya özellikle özen gösterin çünkü her ne kadar fotoğraf düzenleme teknoloji gelişmiş olsa da pozlamayı sonradan düzeltmeye çalışmak gren oluşumu gibi problemler yaratabilir. Bu sebeple fotoğrafı çekerken konunuza ve sahnenize uygun pozlama yapmaya çalışın. Örneğin; ters ışıkta modelinizden detay almaya çalışarak pozlamayı yükseltmeniz arka planda patlamış alanlar yaratacaktır.
BONUS! Kendinizi geliştirin: Profesyonel fotoğraflara ulaşmak için yapabileceğiniz en önemli şey kendinizi geliştirmeniz çünkü fotoğrafı çeken sizsiniz. Bu noktada fotoğrafın temel prensipleri, kompozisyon kuralları, fotoğrafçılık türleri ve mobil fotoğrafçılık gibi pek çok konuda derse ulaşarak fotoğrafçılık hakkında her şeyi öğrenebileceğiniz ''Kapsamlı Fotoğrafçılık Eğitim Seti''ni inceleyebilirsiniz.
6. Kamera ayarlarından ızgaraları açın: Bu isimlendirme her markada değişiklik gösterse de genelde ızgara ya da referans çizgiler olarak görebileceğiniz bir ayardır. Bunları aktifleştirdiğinizde; kamera ara yüzünde ekranı eşit bölen 2 yatay ve 2 dikey çizgi oluşur. Bunlar çekim yaparken kompozisyon kurmak konusunda size büyük bir referans olur ve ciddi anlamda yardımcı olur.
7. Dijital zoom yapmayın: Dijital zoom hemen hemen her telefonda görüntünün kırpılması ile gerçekleşir. Bu durum da fotoğrafınızın görüntü kalitesini ciddi anlamda düşürür. Bu sebeple zoom yapmak yerine konuya kendiniz yaklaşabilir ya da farklı lensler kameranızda mevcutsa lensler arası geçiş yapabilirsiniz.
8. Flaş kullanmayın: Flaş ayarınız aktif olduğunda telefonunuz yetersiz ışıkta otomatik olarak flaşı açabilir. Bu özellikle portre çekimlerinde flaşın sert ışığından dolayı yüzü kötü gösterir. Bu sebeple mümkün olduğunca flaş kullanmamaya çalışın.
9. Netlemenin doğru olduğuna emin olun: Eğer telefonunuzda otomatik odak açıksa kameranız muhtemelen sahnede hareket eden şeye netleyecektir ve bu fotoğrafınızda net olmasını istediğiniz şey olmayabilir. Bu sebeple deklanşöre basmadan önce odağın doğru noktada olduğuna emin olun ve bunu kontrol edin. Bu işlemi yapmak için çoğu telefonda netlemek istediğiniz noktaya ekrandan dokunmanız yeterlidir.
10. Işık konusuna önem verin: Fotoğrafta ışığın yönü, şiddeti gibi unsurlar görüntüyü bambaşka hale getirecek oldukça belirleyici unsurlardır. Bu sebeple ışık kullanımı konusunda kendinizi geliştirin. Örneğin özellikle portre çekimlerinde yüze sert ve doğrudan karşıdan ışık gelmemesine dikkat edin. Bu şekilde daha yumuşak yüz hatları elde edebilirsiniz. Bu noktada özellikle ''altın saatler'' denilen gün doğumu ve gün batımı saatlerini değerlendirmenizi öneririm.
11. Sensör konusu: Telefonlarımızın sensör boyutu küçük olduğu için ne yazık ki düşük ışıkta performansı çok başarılı değildir. Özellikle gece çekilen fotoğraflarda gren ve kumlanma olması sensör boyutunun küçük olmasından dolayı yaşanan bir problemdir. Bu sebeple eğer düşük ışıklı ortamda çekim yapacaksanız bunu göz önünde bulundurarak ek ışık kaynağı kullanabilirsiniz.
12. Lens temizliği: Görüntüde netlik çok önemlidir. Netliği etkileyen en büyük ve en sık atlanan faktörlerden biri ise lens temizliğidir. Lensinizde olan ufacık lekeler fotoğrafı çekerken fark etmeyebileceğiniz fakat daha sonra baktığınızda netliği bozuk bölümlerden anlayabileceğiniz lekeler yaratır. Bu sebeple her fotoğraf çekmek için telefonunuzu aldığınızda ilk olarak lensinizi temizlemeyi alışkanlık edinmenizi öneririm.
13. Karmaşadan kurtulun: Leonardo da Vinci'nin fotoğrafçılığa da uyarlayabileceğimiz mükemmel bir sözü var: ''Sadelik, en yüksek gelişmişlik düzeyidir''. Fotoğrafçılıkta kompozisyon aslında kadrajınıza dahil etmeyi ve kadrajdan çıkarmayı seçtiğiniz öğelerdir. Bu noktada gerçekten fotoğrafta içeriğinizi desteklemeyen unsurlar bulunması yorucu bir fotoğraf ortaya çıkarır. Bu sebeple kompozisyonunuzda karmaşa yaratan, bir işlevi olmayan öğeleri çıkarmanızı tavsiye ederim.
14. Farklı açılar deneyin: Fotoğraf çekerken farklı açılar denemeniz daha yaratıcı kompozisyonlar bulmanızı sağlar. Farklı perspektifler konunuzu çok daha ilgi çekici hale getirir. Bu sebeple fotoğraf çekerken doğrudan telefonunuzu çıkarıp çekmek yerine, kompozisyonu zenginleştirmek için farklı açıları mutlaka deneyin.
15. Birden fazla fotoğraf çekin: Özellikle güzel bir an yakaladığınızı düşünüyorsanız birden fazla fotoğraf çekmenizi öneririm. Bunun temel sebebi bazen çektiğimiz fotoğrafın istediğimiz gibi olmadığını daha sonra fark etmemiz. İyi bir an yakaladığınızı düşünüyorsanız birden fazla fotoğraf çekerek aralarından en iyisini seçebilirsiniz.
16. Estetik öğeleri kullanın: Yansımalar, simetri, perspektif, devam eden çizgiler gibi unsurları kullanmanız fotoğrafınızı çok daha estetik hale getirir. Çekim yapmadan önce bulunduğunuz ortamı biraz gözlemleyerek bu unsurları yakalamak ve fotoğrafa dahil etmek bu sebeple önemlidir.
17. Model olan fotoğraflarda buna dikkat: Fotoğrafınızda bir insan varsa, modelin kaval ya da uyluk kemiği hizasından fotoğrafı bitirmeye çalışın. Özellikle diz gibi bükülen eklemlerden fotoğrafı kesmek iyi gözükmez. Bu sebeple fotoğrafı çekerken ya da düzenlerken buna dikkat etmeye çalışın.
18. Kafa boşluğu: Fotoğrafta kafa boşluğu doğru kompozisyon için önemlidir. Bu noktada modelinizin kafasının üzerindeki boşluğun çok fazla ya da çok az olmamasına dikkat edin.
19. Filtreleri çekerken değil düzenlerken kullanın: Fotoğrafınızda renklerle oynamayı çeşitli filtreler eklemeyi seviyor olabilirsiniz. Bu işlemi fotoğrafı çekerken yaparsanız telefon kameralarındaki filtrelerin çok da iyi olmaması sebebiyle muhtemelen iyi bir fotoğraf ile sonuçlanmayacaktır. Aynı zamanda fotoğrafınızda farklı düzenlemeler yapmanızı da engelleyecektir.
20. Deklanşör: Fotoğraf çekerken deklanşöre ekrandan basmak yerine ses tuşunu kullanın. Ses tuşuna deklanşör ataması çoğu telefonda mevcuttur ve eğer açık değilse ayarlardan aktifleştirilebilir. Bu sayede titreşim daha az, fotoğrafınız daha net olacaktır.
Comments