top of page

Video Düzenlemeye Yeni Başlayanların Yaptığı 10 HATA

Video düzenlemeye yeni başladıysanız kafanıza takılan birçok şey olduğuna eminim. Muhtemelen hem bir program öğrenmeye çalışıyor hem daha iyi düzenlemeler yapmak istiyorsunuz.


Bu yazıda videolarınızı düzenlemek konusunda size yardımcı olacak, büyük ihtimalle gözden kaçırdığını küçük hataları paylaşacağız. Böylece edit sürecinde dikkat etmeniz gereken şeyler hakkında fikir sahibi olarak çok daha iyi videolara ulaşabilirsiniz.






1. Düzenleme Aşamasını Çekim Yaparken Düşünmemek

Çekim aşamasında ‘’bu sahneyi gerçekten kullanacak mıyım? sahnenin süresi yeterli mi daha fazla çekmeli miyim?’’ gibi soruları kendinize sorun. Çünkü gereksiz sahne düzenlemeniz gereken daha fazla görüntü ile uğraşacağınız anlamına gelir ve karmaşa yaratır. Kurguyu çekim aşamasında planlamaya başlamak size zaman kazandıracaktır.









2. Planlama Yapmadan Düzenlemeye Başlamak

‘’videonun amacı ne? Nasıl bir etki elde etmek istiyorsun? İnsanlar izledikten sonra ne düşünmeli, ne hissetmeli?’’ Bu gibi soruların cevapları doğrultusunda oluşturacağınız bir plan, daha doğru düzenleme yapmanızı sağlar. Eğer kafanızda belirlediğiniz hiç bir tema olmazsa boşlukta savrulursunuz. Fakat belirleyeceğiniz karakteristik özellikler ile, istediğiniz etkiyi yaratmak üzerine işlem yaparsınız, istediğiniz sonuçta bir video elde edersiniz.


3. Düzenleme Sürecini Yönetememek

Videoyu timeline’a atıp doğrudan renk düzenlemesine geçen, efekt ekleyen ya da ince ses ayarı yapan editörler görüyoruz. Bunun yerine öncelikle içeriğe odaklanmalısınız. Bu tarz ileri seviye düzenlemeler bilgisayarı ve programı yavaşlatan işlemlerdir. Bu sebeple önce kurguyu sağlam bir şekilde yaptıktan sonra ek işlemleri yapmak daha doğru bir süreç izlemenizi sağlayacaktır. Böylece eksikleri görerek başlangıçta tamamlayabilir, daha sonra kapsamlı işlemleri doğru şekilde yapabilirsiniz.


4. Dosya Yönetimi Yapmamak

Projenizde kullandığınız her şeyi organize şekilde ayırın. Bunlar hızlıca ulaşabileceğiniz bir yerde olsun. Örneğin bilgisayarınıza projeler klasörü oluşturun ve her projeniz için ayrı klasör açın. Videoda kullandığınız görüntü, b-roll, ek sahneler, müzik gibi her materyali o projenin klasörüne atın. Örneğin çok detaylı bir projeyse ve çok fazla belge varsa bunları da proje dosyasının içerisinde yeni klasörler açarak organize edin. Bu şekilde aradığınız şeylere hızlıca ulaşabilecek, proje üzerinde daha sonra çalışmak istediğinizde eksik dosya problemi yaşamayacaksınız. Aynı zamanda bu şekilde çalışmanız farklı kişilerin proje üzerinde çalışmasını da kolaylaştıracaktır.


5. Klavye Kısayollarını Kullanmamak-Öğrenmemek:

Kullandığınız programın klavye kısayollarını öğrenmeye vakit ayırmanız çok önemlidir. Bu küçük bir ayrıntı gibi görünse de uzun vadede size ciddi anlamda zaman kazandırır ve iş akışınızı inanılmaz hızlandırır.


6. Müzik Kullanımını Doğru Yapmamak

Mükemmel bir düzenleme yaptınız, kurgunuz harika, renk düzenlemeleri çok başarılı. Böyle bir projeye yanlış bir müzik kullanmanız ya da müziğin ses düzeyini yanlış ayarlamanız bütün emeğinizi çöpe atar. Müzik izleyiciye bir şeyler hissettirmenin en etkili yoludur. Sahneniz ile uyumsuz bir müzik kullanmanız ise etkiyi tamamen öldürür. Aynı şekilde müziğin ses düzeyini doğru ayarlamak da önemlidir. Örneğin; fazla yüksek olursa izleyici konuya ya da kişiye odaklanamaz, dikkati dağılır.


7. Videoyu Fazla Düzenlemek

Çok fazla kırpma işlemi yapmak, her küçük konuşma duraklamasını çıkarmak, her kelimede zoom yapmak, her cümlede geçiş efekti eklemek, her sahnede görsel efekt kullanmak gibi şeyler izleyici yorar. Hatta bence izlemeyi geçtim okumak, hayal etmek bile yormuştur (:

Bunun yerine yalnızca önemli şeyleri vurgulamak için yapacağınız zoom ya da efekt eklemesi, o sahneyi diğerlerinden ayırarak öne çıkarır. Aynı şekilde konuşmada her boşluğu kesmek yerine gerçekten uzun boşlukları çıkarmak konuşmanın akıcı olmasını ve doğallığı kaybetmemesini sağlar.





8. Tek Versiyon ile Çalışmak

Bir proje üzerinde çalışırken baştan sona aynı timeline’da çalışmak size esneklik tanımaz. Geriye dönük olarak bir şeye ulaşamazsınız. Bu sebeple çalışırken projenizin belli aralıklarla kopyalarına kaydedebilirsiniz. Aynı zamanda eğer premiere kullanıyorsanız auto-save özelliği bu işlemi sizin yerinize gerçekleştirir. Böylece projenizin birden faza aşamasına sahip olur istediğiniz zaman geriye dönük versiyonlarına ulaşabilirsiniz. Projenizi tamamladıktan sonra gereksiz yer kaplamaması için son versiyon haricindekileri silebilirsiniz.







9. ‘’Yanlış’’ Program Algısına Sahip Olmak

Kullandığınız programı sorgulamak ve çok daha iyi programlar olabileceği algısına düşmek size vakit kaybettirir. ‘’Belki x programda daha çok efekt vardır, belki y programında daha hızlı edit yaparım...’’ Portakal dünyanın her yerimde turuncudur. Yani gerçekten hepsi video düzenlemek için tasarlanmış programlar ve aralarında devasa farklar yok. Burada söylemek istediğim hakim olduğunuz program sizin en hızlı ve doğru şekilde video düzenleyebileceğiniz programdır. Evet her programın öne çıkan özellikleri var fakat hepsi temelde aynı işlemi yapıyor. Bu yüzden donanımınıza ve kendiniz en uygun programı bularak, sürekli farklı programlar denemek yerine kendinizi biri üzerine geliştirmeniz daha doğru olacaktır.



10. Yönlendirici mesajlar-işaretler kullanmamak

Video çekmek kompleks ve dinamik bir iştir. Bazen planladığınız, kurguladığınız bir çekim dahi tahmininizden farklı ilerler ve pürüzler olabilir. Daha sonra bu pürüzlü yani arada hatalar olan çekimleri düzenlemeye geçince, ikinciye çekilen sahneleri ya da hata yapılan yerleri bulmak için ciddi bir vakit harcarız. Böyle durumlarda çekim yaparken kendinize yönlendirici mesajlar bırakmak inanılmaz işinizi kolaylaştır. Örneğin sahne geçişinde lensi elinizle kapatmak kolayca yapılabilecek ve düzenleme aşamasında seçilebilir bir harekettir. Ya da hata yaptığınızda alkış yapmak, parmağınızı şıklatmak gibi şeyler timeline'da seste yükselen bir grafik yaratır ve bunu izlemeden dahi görebilirsiniz. Bu şekilde sizin anlayabileceğiniz, yönlendirici mesajlar bırakırsanız doğru sahneleri aramakla vakit harcamadan düzenleme yapabilirsiniz.



0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page