top of page

Telefon Kamerasının İyi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Yeni bir telefon alacaksanız ve fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, düşündüğünüz modelin kamerasının kalitesini değerlendirmeniz için 11 kriter:


1. Megapiksel - Piksel Büyüklüğü

Telefon markaları yıllarca kameraların megapiksel değerleriyle övünerek pazarlama yaptı. Bu şekilde en yüksek megapiksel değerine sahip telefon en iyi kameraya sahiptir algısı oluşturdu. Aslında kriter tek başına telefon kamerasının iyi olup olmadığını değerlendirmek için yeterli değil!

megapiksel = fotoğrafın büyüklüğünü ve piksel sayısıdır

pikseller kalitesiz ise = (yüksek olsa bile) kalitesiz fotoğraf anlamına gelir.

Bu sebeple telefonun megapiksel değeri yanında piksel kalitesine de dikkat edilmelidir.

Piksel kalitesi piksel büyüklüğü ile ölçülür ve µm (mikrometre) sembolüyle gösterilir.

Yani 40 MP ve 0.8 µm değerinde kameraya sahip telefon, 20 MP 1.6 µm değerindeki kameradan daha kötü fotoğraf çekebilir.

Kısa bir ek bilgi:

Adını çokça duyduğumuz 48 MP kameraya sahip birkaç telefona bakalım:

  • Xiaomi Redmi Note 7 (imx 582 ya da 586 )

  • Samsung Galaxy A80 (imx 586 )

  • Oppo REno 10x zoom (imx 586)

  • Honor 20 (imx 586)

Bu telefonların tümü Sony üretimi, 48Mp çözünürlüğü sahip bir kamera sensörü kullanıyor: ''imx 586 ve 582''. Bu sensörler birleşme özelliğine sahip özel sensörlerdir. Peki bu ne demek?

Örneğin;

12 MP'e ayarlanmış kamera ile çekim yaparsanız, 48MP'lik sensör pikselleri birleştiriyor ve 0.8µm değil 1.6µm değerinde 12Mp kamera şeklinde çalışıyor. bu durumda Düşük ışık performansı ve görüntü kalitesi artıyor.

Bu noktada telefonun megapiksel ve µm değeri yanında sensörünün de önemli olduğunu görüyoruz


2. Sensör Boyutu

Telefon kameralarında görüntü kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biri sensördür.

Basitçe fotoğraf ışık ile oluşur ve sensör boyutu, kameranın bir görüntü oluşturmak için ne kadar ışık alacağını belirler. Bu noktada çözünürlük de belirleyici bir kriterdir ancak kameranın pozlama dengesini, dinamik aralığını ve keskinliğini belirleyen yakalanan ışık miktarıdır.

Örneğin akıllı telefon sensörleri 6x4.5 mm ölçülerindeyken, full frame bir makine sensörü 35x24 mm ölçüsündedir. Bu nedenle 16MP DSLR kameralar hala günümüzün 108MP akıllı telefonlarından daha iyi fotoğraf çekmektedir.

Özetle daha büyük sensörler, fotoğrafın görünümü ve kalitesi üzerinde çözünürlüğün ötesinde bir etkiye sahiptir.

Akıllı telefon kameraları, fotoğraf oluşturmak için sağlam bir temele ihtiyaç duyar ve sensörü boyutu, daha iyi akıllı telefon kameralarına yönelik yarışta temel bileşendir. Bunun yanında sensör boyutu ve megapikselden daha önemli bir şey vardır: yazılım!


3. Yazılım

Telefonumuz ile fotoğraf çektiğimiz zaman; kamera sensördeki veriyi ham haliyle alır. Bunu RAW formata benzetebiliriz. Sonrasında kamera yazılımı bu ham veriyi kendi algoritmasına göre sıkıştırır ve JPEG format gibi sıkıştırılmış bir fotoğrafa dönüştürür. Bunu bir çamurdan seramik yapmak ya da ahşaptan heykel yapmaya benzetebilirsiniz. Bu noktada yazılım ne kadar iyi ise fotoğraf o kadar kaliteli ve güzel sonuçlanacaktır.

Yazılım konusuna baktığımız zaman karşımıza Computational Photography yani Bilişimsel Fotoğrafçılık ya da Hesaplamalı Fotoğrafçılık çıkıyor. Bilişimsel fotoğrafçılık; mobil fotoğrafçılıkta devrim niteliğinde bir adım olarak görülüyor. Kısaca “dijital görüntü yakalama ve işleme tekniği” olarak tanımlanıyor ve donanımdan çok algoritmalar ve yapay zeka ön planda oluyor.

Nasıl çalışıyor?

Maksimum fotoğraf kalitesine odaklanan bu sistem temelde tek bir fotoğraf için birden fazla (10 adet) fotoğraf çekiyor. Deklanşöre bastığınız zaman telefon birden fazla pozlama değeriyle çekim yapıyor. Böylece küçük bir sensör ile hem karanlık hem de aydınlık yerleri doğru pozlanmış şekilde birleştiriyor ve olabilecek en fazla detayı / veriyi tek bir fotoğrafta yakalıyor.

Aynı zamanda bu yapay zeka piksel piksel analiz edilen fotoğrafları hizalıyor, daha keskin ve grensiz hale getirebiliyor.




4. Kamera Donanımı ve Lens Kalitesi

Günümüzde beş-altı arka kamera sistemine sahip akıllı telefonlar piyasada. Çoklu kamera kullanımının geleceğinde periskop benzeri sistemler dikkat çekiyor.

Çoklu kameralar Ultra Geniş Açı + Ultra Clear Master + Telefoto gibi özelliklere sahip lensleri tek telefonda toplayarak profesyonel sonuçlar sağlıyor. Tek bir görüntü oluşturmak için farklı özelliklere sahip kameraların çektiği görüntüleri birleştirme yöntemiyle çalışıyor. birden fazla kamera örneğin; zoom özelliği, geniş açı, siyah-beyaz, alan derinliği gibi özellikleri farklı kameralardan alarak tek bir fotoğrafta topluyor. Bu sayede büyük sensör ve yüksek donanım ihtiyacını çözüyor. Farklı lens ve kamera özellikleri ise beraberinde yine bilişimsel fotoğrafçılık devreye giriyor.

Bunun yanında kullanın lensin veya merceklerin fiziksel kalitesi yani mekanik parçalar ve cam kalitesi de görüntüyü doğrudan etkilemektedir.


5. Çekim Modları

Güncel telefonların çoğu, gece modu, portre modu, makro modu, geniş açı, panaroma, raw, manuel çekim gibi modlara sahiptir. Telefonunuzda çeşitli özelliklere sahip çekim modları olması çekim konforunu arttırarak daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlar.



Bu modlar yapak zeka sayesinde mükemmel kullanıma olanak tanır. Örneğin Siz deklanşöre bastığınız zaman Bilişimsel Fotoğrafçılık altyapısı çektiğiniz objeyi ya da ortamı da tanıyıp algılayabilir. Buna uygun olarak binlerce benzer fotoğraf ile eğitilmiş yapay zeka en iyi çekim ayarlarını seçebilir.


Aynı zamanda yapay zeka sayesinde derinlik bilgisi de kayıt altına alınır. Bu özellikle portre fotoğraflarda, obje ile arka planı birbirinden ayırmak için kullanılır ve fotoğraflara yazılımsal bokeh eklenir. (Bokeh Nedir?)

Aynı şekilde Fotoğraf çekerken telefonumuzun bize çekim modu yönlendirmeleri tamamen yapay zeka sayesindedir.






Kendinizi fotoğrafçılıkta geliştirmek için bu eğitimi inceleyebilirsiniz:


6. Düşük Işık Performansı

Bir kamerada en önemli şeylerden biri düşük ışıklı ortamda çekim performansıdır. Kamera düşük ışıkta ne kadar iyi çekim yaparsa, genelde diğer her türde ve ortamda yapılan çekimlerde de iyi sonuç verir.

Bir telefon kamerasının düşük ışıkta başarılı olması, grensiz ve detaylı görüntü vermesi hem kamera donanımı hem de yazılım ile ilgilidir.

Tutarlı ve güvenilir veriler bulabildiğimiz DXOMARK, telefon kameralarının düşük ışık performansını test etmek için aynı sahneyi otomatik flaş, flaşsız ve flaşı açarak çekmek gibi yöntemler izliyor. Aynı şekilde gece modunu da bu şekilde test ediyor ve sonuçların kalitesini analiz ederek puanlama çıkarıyor. Bu puanlama gren, pozlama, renk, doku, otofokus gibi özellikler değerlendirerek yapılıyor.

Almayı düşündüğünüz telefonun başarımını bu siteden inceleyebilesiniz. DXOMARK


7. Diyafram Genişliği

Fotoğrafta oldukça önemli ve belirleyici olan diyafram artık akıllı telefonlar için de bir kriter haline geldi. Diyafram genişledikçe sensör daha fazla ışık alarak gece ve düşük ışık koşullarında daha kaliteli fotoğraflar ortaya çıkarıyor.



Yeni telefonlar ile üreticiler sabit ve değişken diyafram genişliğine sahip kameralar sunuyor. Aynı makine lenslerinde olduğu gibi örneğin f/1.5 ve f/2.4 diyafram arasında değerlerde değiştirilebilen kameralara sahip akıllı telefonlar mevcut.




8. ISO Kontrolü:

ISO değeri de düşük ışık ve gece çekimlerinde grensiz ve detay görebildiğimiz fotoğraflar elde etmek için önemli.

Bulutlu günler, iç mekanlar, karanlık ortamlar gibi ışığın düşük olduğu durumlarda telefonunuzun iyi bir fotoğraf çekebilmesi için yeterli ışık olmaz. Bu nedenle bu gibi durumlarda kamera ISO seviyelerini yükseltecektir ve durum fotoğrafta grene neden olabilir.

Bunu önlemek için ISO seviyesinin kontrol edilip edilmediğine dikkat edebilirsiniz.







9. Odaklama Hızı

Telefon kamerasının başarısını ölçmek için bir diğer kriter ise odaklanma hızıdır. Çeşitli telefon üreticileri kameralarında odaklanma yapabilmek için farklı yöntemler kullanıyor. Örneğin; Apple, telefonlarında Focus Pixel odaklanma teknolojisini kullanırken, çoğu güncel Android modeller lazer odaklanma (LDAF) sistemi barındırıyor.

İlginizi Çekebilir:

Güçlü odaklama yapabilen telefon kameraları genelde bu işlemi 1 saniyeden kısa sürede gerçekleştiriyor.


10. Görüntü Sabitleme

Telefon ile fotoğraf çekerken tripod gibi bir sabitleyici kullanılmazsa genelde titreşim olur. Bu sarsıntılar hem görüntü kalitesini hem de netliği olumsuz etkiler.

OIS (optical image stabilization) Akıllı telefon kameralarında, fotoğraf ve video çekerken oluşan sarsıntıyı önlemek için geliştirilen bir sistemdir. OIS fotoğraf ve videoda titreşimden dolayı oluşan bulanıklığı yok ederek görüntü kalitesini arttırır.

Bunun yanında OIS ile düşük ışıklı ortamlarda ve zoom yaparak yapılan çekimlerde de daha iyi sonuç elde etmeyi sağlıyor. Bazı telefon modellerin yalnızca arka kamerası değil, ön kamerası da OIS desteğine sahip olabiliyor.


11. Video Özellikleri

Kameranın fotoğraf performansı kadar video performansı da dikkat edilesi gereken bir kriterdir. Çoğu güncel telefon fotoğraf için sunduğu geniş açı, tele zoom, gece çekimi, gibi modlar video içinde kullanılabiliyor. Bunun yanında 4K hatta 8K çözünürlükte, 30-60-120 fps gibi farklı değerlerde çekim yapabilen yüksek teknolojili kameralar mevcut.

Aynı zamanda kayıt sırasında sürekli AF kullanma seçeneği de daha iyi videolar anlamına gelmektedir.



BONUS!

Büyük Ekran: Telefonlarda fotoğraf makinesi gibi bir vizör olmadığı için ekranı hem vizör hem deklanşör olarak kullanacaksınız. Sonuç olarak, ekran ne kadar büyükse, o kadar çok ayrıntı görebileceksiniz. Telefon üreticilerinin şu an mümkün olan en küçük çerçeve ve çentiksiz tasarımlar konusunda rekabetinin nedenlerinden biri budur. Ayrıca, telefon ekranının dayanıklı malzemelerden yapılması çizilmeleri önleyerek görüşünüzü bozmaz.

Pil ömrü: Özellikle uzun çekimlerde etkili bir kriterdir.

Su geçirmezlik: Dış çekim, kötü hava şartları, su kenarında çekim gibi senaryolarda daha rahat çekim yapmanızı sağlar.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page