Daha iyi fotoğraflara ulaşmak istiyorsunuz ve bunun anahtarının başarılı kompozisyon kurmakta saklı olduğunu biliyorsunuz.
Fotoğrafçılıkta kompozisyon ile ilgili küçük bir araştırma yaptığınızda öğrenecek çok şey olduğunu görebilirsiniz.
Hepsi başlangıçta çok karmaşık gelmiş olabilir, bu sebeple kompozisyon kurallarını anlamak adına fotoğraflar incelemeyi denemiş,
Ve bu kurallara uyan fotoğrafları bulmakta zorlanmış olabilirsin.
‘’Neden bu kadar negatif alan kullanılmış?’’
‘’Arka plan konuyu tamamen öldürüyor!’’
‘’Konu neden kompozisyonun ortasında? Üçler Kuralı uygulamıyor muyuz?’’
Kompozisyon kurallarının tümünün bir araç olduğunu unutmayın.
Kompozisyon konusunun aslında çok karmaşık olmadığını fark etmek ve kompozisyonlama işine daha rahat yaklaşmak adına uygulayabileceğiniz basit taktikleri bu yazımızda paylaşacağız:
1. Doğru Konum:
Fotoğrafta konumu iki temele ayırabiliriz. İlki konunuzun konumu, ikincisi ise fotoğrafçının yani sizin konumunuz. Bu ikisi ortamınıza göre her zaman değişiklik gösterecektir. Fakat çoğu yeni fotoğrafçı aynı konuyu farklı şekil ve açılarda çekmeyi denemez.
Aynı konuyu göz hizasından, tepeden, aşağıdan, sağdan ya da soldan çekmeniz bambaşka fotoğraflar yaratır.
Genelde konunuzu konumlandırmaya çalışmak yerine kendi konumunuzda değişiklik yapmanız daha kolay ve hızlı olacaktır.
Örneğin makinenizi çevirerek aynı konuyu dikey veya yatay olarak fotoğraflamanız bile konum değiştirmek sayılabilir. Bu kadar küçük hareketlerle dahi bambaşka fotoğraflara ulaşabilirsiniz.
Denemekten çekinmeyin! Denedikçe her şeyin daha doğru olduğu fotoğrafı bulabilirsiniz.
2. Gözleri Kısmak:
Gözlerinizi kısarak kadraja bakmak öğeleri, renkleri soyutlaştırmanıza yardımcı olur. Bu sayede beynimiz her bir öğeyi şekil gibi basit bir unsur gibi algılayabilir. Uyumları ve uyumsuzlukları daha rahat seçebilir.
3. Telefonundan Yardım Almak:
Fotoğraf çekmek hareketli, dinamik, canlı ve 3 boyutlu bir şeyi hareketsiz ve 2 boyutlu bir hale getirmektir.
Bizler 3 boyutlu olarak görüyor ve yaşıyoruz. Bu sebeple derinlik algısına sahibiz. Fotoğraf çekerken dikkat dağıtıcı unsurları, örneğin arka plandaki karmaşayı uzakta olduğu için beynimiz kolayca filtreleyebiliyor. Fakat fotoğrafı çektikten sonra incelerken bu görüntüler bizi rahatsız edebiliyor.
Telefonunuzu, bu noktada bir yardımcı olarak kullanabilirsiniz. Fotoğrafı makineniz ile fotoğraf çekmeden önce nasıl görüneceğine dair fikir edinmek için iyi bir araç olduğunu göreceksiniz. 3 boyutun 2 boyuta dönüşmesini, renk unsurlarını, dikkat dağıtan unsurları seçmenize yardımcı olacaktır. Bu şekilde pratik yapmak da gözünüzü geliştirmenin iyi yollarından biri olabilir.
4. Kendinize Sorun:
Fotoğrafta estetik önemlidir evet. Fakat ‘’ ne çekiyorum? Bu fotoğraf izleyiciye ne hissettirsin istiyorum?’’ gibi sorular kompozisyonu kavramsal olarak oturtmanız konusunda size yardımcı olur.
Örneğin sahnenizi yukarıdan çekmek izleyicinin görebileceği bir açı değildir. Bu izleyiciye daha mistik, gizemli gelebilir. Göz hizasından çekilen bir fotoğraf ise izleyicinin her zaman gördüğü açı olduğu için o sahnenin bir parçası gibi hissettirecektir.
Yüze yapılan yakın çekim daha samimi olurken, kişiyi uzaktan fotoğraflamak hikayenizi besleyebilir. Çizgiler-şekiller, negatif-pozitif alan, sadelik gibi tüm kompozisyon öğeleri dengeli bir kompozisyon yaratmak için araçtır. Fakat fotoğrafınızda bunu hissettirmek istemiyor da olabilirsiniz. Bu tür unsurları ve alternatifleri analiz etmeye çalışmak fotoğraf kompozisyonu hakkında doğru karar verebilmek için etkilidir.
5. Basitlik:
Fotoğrafınızı zenginleştirmek ya da konunuzu beslemek için farklı unsurlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Fakat bunları gerçekten fotoğrafınız daha iyi hale gelecek ise kullanmalısınız. Bağlantı kurma konusunu zorlarken fotoğrafı karmaşık ve yorucu hale getirmemeye dikkat edin.
6. Kadraj Kenarları:
Fotoğrafta merkez kadar kenarlara da özen gösterin. Kadraja kenarlardan dahil olan öğeler izleyicin ana konudan uzaklaşmasına neden olabilir. Bu tür öğeler aynı zamanda kompozisyonunuz tamamlayabilir.
Bu durumda emin değilseniz konunuzu farklı şekillerde fotoğraflayabilir ve sonra hangi fotoğrafın istediğiniz fotoğraf olduğuna karar verebilirsiniz. Aynı zamanda düzenleme aşamasında kırpma işlemi de uygulayabilirsiniz.
7. Üçler Kuralı:
Fotoğrafta kompozisyon konusuyla ilgili herhangi bir yazıya, videoya bakarsanız hemen her seferinde en başta üçler kuralını görürüsünüz.
Üçler kuralı fotoğrafta kompozisyon kurmaya başlamak için hızlı ve basit bir yoldur. Fakat yalnızca konunuzu çizgilerin kesişim noktalarına yerleştirmek dengeli bir kompozisyon oluşturmaz. Kompozisyondaki her öğe bir bütündür. Kompozisyonda renk unsuru, kontrast gibi özelliklerde dengeyi etkiler. Örneğin koyu, kontrastlı bölümler açık alanlardan daha ağır basar.
8. Düzenleme Aşaması:
Fotoğraflarınızı mutlaka düzenleyin. Düzenleme yapmayı ve program kullanmayı öğrenin. Fotoğrafçılığın ilk yıllarına kıyasla elimizdeki en büyük avantaj; fotoğraflarımıza çektikten sonra müdahale edebilmemiz. Bu avantajı nasıl etkili şekilde kullanacağınızı öğrenmek ise fotoğraflarınızı bir adım öteye taşıyacaktır.
Fotoğraflarınızı nasıl düzenleyeceğinizi bilmiyorsanız ya da kendinizi bu konuda geliştirmek ve daha profesyonel düzenlemeler yapmak istiyorsanız bu eğitime bakabilirsiniz.
Kommentit